• 29.03.2024

Результати дослідження повітря та питної води колодязної в м. Кропивницький

Лип 2, 2021

Фахівці ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» згідно плану соціально гігієнічного моніторингу провели:

  • Відбір атмосферного повітря в стаціонарній точці по вул. Тобілевича на вміст в повітрі пилу, сажі, сірчистого ангідриду, азоту діоксиду, вуглецю оксид. Здійснювалось 4 вимірювань, 20 досліджень.
  • Проби води питної колодязної на санітарно-мікробіологічні, санітарно – паразитологічні, санітарно-хімічні та радіологічні показники. Були відібрані 5 проб води в м. Кропивницький за адресами: вул.Баумана, вул. Ванди Василевської, вул. Сергія Хрипунова, вул. Микитенка, вул. Маріупольська.

 

За результатами дослідження всі проби повітря відповідають вимогам гігієнічних регламентів «Гранично допустимі концентрації хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць» затверджених наказом МОЗ України №52 від 14.01.2020р. При проведенні радіологічних вимірів потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (гамма-фон) – перевищень не виявлено.

 

Всі досліджені зразки води колодязної за санітарно-хімічними показниками не відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за наступними показниками:

  • загальна жорсткість: перевищено до 2,2 разів
  • сухий залишок: в 1,4 рази
  • нітрати: до 8,6 разів
  • фтор: до 2 разів

Проби води питної колодязної за адресою по вул. Маріупольська за санітарно-мікробіологічними показниками має перевищення по загальним коліформам та E.coli (кишкова паличка).

 

За радіологічними та паразитологічними показниками всі проби води колодязної відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

 

За результатами моніторингових досліджень підготовлена інформація на голову Подільської районної ради у місті Кропивницькому.

654 Переглядів