• 24.04.2024

Всесвітній день поцілунку, але…

Лип 6, 2021

Щорічно 6 липня людство відзначає Всесвітній День поцілунку. Це романтичне свято, історія якого починається з Великобританії. Англійці вважали, що поцілунок є найкращим проявом почуттів і про нього слід заявляти голосно. Офіційна дата була затверджена відповідно до резолюції Організації Об’єднаних Націй у 1999 році.

 

У містах багатьох країн люди відзначають Всесвітній день поцілунку цікавими та різноманітними заходами. Але вони мають й іншу сторону медалі. Через поцілунки передаються багато інфекційних хвороб.

 

Найпоширенішою «хворобою поцілунків» вважається інфекційний мононуклеоз. Збудником цього захворювання є вірус Епштейна–Барра, який міститься у слині інфікованої людини.

 

Найчастіше «підхопити» під час поцілунків можна інфекції, які передаються повітряно-крапельним шляхом. Перш за все, це гострі респіраторні вірусні інфекції (звичайні сезонні ГРВІ, грип, кір, краснуха, COVID-19), вірус герпесу та бактеріальні інфекції (дифтерія, менінгококова інфекція, туберкульоз, скарлатина, ангіни та інші інфекції, що «мешкають» у ротовій порожнині).

 

Що стосується гепатитів В, С, ВІЛ-інфекції та гонореї, ці захворювання як правило, не передаються через поцілунок хоча теоретично це вважається можливим (у разі наявності у обох ротових порожнинах «закоханих» свіжих ран, які кровоточать).

 

Лікарі застерігають також щодо небезпеки ймовірно заразитися Helicobacter pylori, що в подальшому проявляється у формі гастриту, виразки шлунка та інших хворобах шлунково-кишкового тракту.

 

Окремо слід сказати про сифіліс, зараження яким може відбуватися в тому випадку, якщо твердий шанкр є у порожнині рота або присутня висипка.

 

P.S.  Цілуйтеся і будьте коханими!

1 323 Переглядів