• 29.03.2024

Перший випадок підозри на лептоспіроз в області

Лип 9, 2021

До ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надійшло екстрене повідомлення, щодо підозри на лептоспіроз. Це перший випадок в 2021 році.

Симптоми захворювання на лептоспіроз, яке відноситься до особливо-небезпечних інфекцій, лікарі виявили у 15-річного хлопця з Петрівської територіальної громади Олександрійського району. Хворий проходить клінічне обстеження та отримує курс лікування в умовах стаціонару.

 

 

Фахівці ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводять повний комплекс епідеміологічного розслідування.

 

Встановлено, що постраждалий напередодні хвороби купався у річці Інгул (смт. Петрове) та під час купання отримав пошкодження шкіри на лівій нозі. Для підтвердження можливості інфікування дитини під час купання у річці відібрана проба води для дослідження в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій.

 

Лептоспіроз – небезпечне інфекційне захворювання, спричинене бактерією Leptospira.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання у заражених водоймах, а також при контакті із інфікованими тваринами. В організм людини бактерія лептоспірозу найчастіше потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

 

Збудники інфекції потрапляють у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – гризунів.

 

Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, ураження печінки, менінгіту (запалення мембрани навколо головного і спинного мозку) чи навіть смерті.

 

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) і навіть смерті.

 

Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. До того ж, часом захворювання може протікати безсимптомно.

 

Лептоспіроз лікують антибіотиками, причому призначити лікування може тільки лікар.

 

Довідково: Щорічно в Кіровоградській області реєструються випадки захворювань людей на лептоспіроз, в тому числі з летальним результатом.

У 2020 році в області було зареєстровано 5 випадків лептоспірозу; 2019 рік – 6 випадків; 2018 рік – 12 випадків; 2017 рік – 11; 2016 рік – 15.

 

P.S. Будьте обережні при купанні у водоймах, та дотримуйтесь правил безпеки.

1 080 Переглядів