• 16.04.2024

Великі плоди літа: кавуни та дині

Лип 27, 2021

В розпал сезону баштанних культур Головна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук наголошує про користь та ризики, що можуть бути при вживанні кавунів та динь.

 

Кавуни та дині в основному складається з води. Вони не лише втамовують спрагу, але ще приносять користь організму. Кавун є багатим на всі вітаміни, але найбільше містить аскорбінової кислоти. Каротин, токоферол, та вітаміни А, С і Е. У дині міститься значно більше вітаміну С ніж в кавуні. Вітаміни групи В так само є в дині, але в підвищеній концентрації, те ж саме стосується і каротину.

 

Крім вітамінів в кавуні є багато мінеральних речовин, які допомагають при недокрів’ї, хворобах судин і серця, печінки і нирок. Так само мінеральні речовини дозволяють зберегти кислотно-лужний баланс.

 

Мінеральний комплекс у динь набагато кращий, ніж у кавунів. У них містяться життєво необхідні мікро і макроелементи, такі як: рубідій, кремній і кобальт. Кремній сприяє збереженню практичності судин, зміцнює імунітет та зберігає гормональний баланс.

 

Вищезгадані баштанні культури вважаються сильними антиоксидантами, які підвищують захисні властивості організму і не дозволяють організму старіти. В них міститься багато клітковини, корисних цукрів, пектину і органічних кислот.

 

Попри велику користь цих культур варто відмітити про можливість перевищення допустимого рівня вмісту нітратів, які виробники додають в грунт, щоб прискорити виростання і збільшити масу плодів. Коли нітрати потрапляють в організм, утворюються небезпечні сполуки, такі як нітрозаміни, найнебезпечніші канцерогени. Характерними симптомами нітратного отруєння є нудота, задуха, посиніння шкірних покровів і слизових оболонок, діарея, загальна слабкість, запаморочення.

 

Якщо ви піклуєтесь про власне здоров’я, звертайтесь до ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» для проведення вимірювань вмісту нітратів в кавунах та динях.

1 364 Переглядів