• 18.04.2024

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з гепатитом

Лип 27, 2021

Лікарі-епідеміологи ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактик хвороб МОЗ України» на передодні Всесвітнього дня боротьби з гепатитом інформують про це захворювання, щоб привернути увагу до загрози різних форм гепатиту.

 

Гепатит – це захворювання печінки загального характеру, як правило вірусного походження. Існує п’ять основних вірусів гепатиту – типи А В С Д і Е. Кожен із цих типів несе серйозну загрозу здоров’ю і навіть життю.

 

Вірусний гепатит на сьогодні досить поширене інфекційне захворювання. Саме гепатит є основною причиною цирозу та раку печінки.

 

На щастя, при своєчасній діагностиці та лікуванні гепатиту, з цією хворобою можна успішно боротися.

 

З метою запобігання зараженню парентеральними (В, С) різновидами вірусних гепатитів, необхідно в побуті використовувати індивідуальні засоби особистої гігієни, уникати травм, під час отримання косметологічних процедур у салонах звертати увагу на наявність стерильного інструментарію, антисептичних засобів для обробки рук та стерильних одноразових медичних рукавичок у персоналу. З метою профілактики статевого шляху передачі інфекції слід уникати випадкових статевих контактів, використовувати індивідуальні засоби захисту.

 

Щоб не захворіти гепатитом потрібно робити дві речі: дотримуватися гігієни (особливо при переливанні крові та статевих контактах) і зробити щеплення, яке може попередити зараження вірусами А і В.

 

Важливим є лабораторне обстеження (тестування) на гепатит, оскільки вчасне виявлення та призначене лікування допоможе одужати. Не варто боятися здавати аналізи на гепатит, вчасно виявити інфекцію означає зробити перший крок до перемоги над нею.

 

Наявність вірусного гепатиту можна визначити за допомогою тестування у вірусологічній лабораторії Кіровоградського обласного Центру контролю та профілактики хвороб.

 

Найбільш точним і інформативним тестуванням є полімеразно- ланцюгова реакція на наявність у відібраному зразку крові РНК вірусу гепатиту С.

 

Лабораторні дослідження гепатиту В проводяться на виявлення специфічних антигенів та антитіл у крові методом іфуноферментного аналізу.

 

Регулярні обстеження гарантовано захистять від ускладнень хвороби.

 

             

 

1 091 Переглядів