• 03.05.2024

В Україні зареєстровано випадок поліомієліту!

Жов 8, 2021

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України в Рівненській області зареєстровано параліч у дитини, віком 1,5 роки, який класифікований як випадок поліомієліту. Дитина не отримала щеплення від поліомієліту згідно віку, через відмову батьків за релігійними переконаннями.

Поліомієліт – гостра інфекційна хвороба, яка викликається вірусами поліомієліту. Поліовірус вражає нервову систему людини та здатен викликати незворотні паралічі. При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється. В найбільш важких випадках, хвороба може призвести до смерті.

Джерелом інфекції є хвора людина або вірусоносій. До здорової людини збудник потрапляє через рот або носоглотку та розмножується в кишечнику. Інкубаційний період захворювання (час від інфікування до виникнення перших симптомів захворювання) може бути від 2 до 35 днів.

Шляхи передачі інфекції – харчовий (з інфікованими харчовими продуктами), водний (через воду із джерел водопостачання з фекальним забрудненням та воду із відкритих водойм, що використовуються для купання) та контактно-побутовий (через інфіковані предмети побуту, забруднені руки).

Хворіють на поліомієліт здебільшого діти до 5 років, але захворіти можуть усі не вакциновані – і дорослі і діти.

Розрізняють дві форми поліомієліту: непаралітична та паралітична.

Непаралітична форма перебігає у вигляді так званої «малої хвороби», яка проявляється короткочасною лихоманкою, катаральними (кашель, нежить, біль у горлі) та диспептичними явищами (нудота, блювота, рідкі випорожнення). Паралітична форма є найважчою, протікає із розвитком паралічів кінцівок (зазвичай ніг) та виникає в одному із 200 випадків інфікування, 5-10% хворих на паралітичну форму поліомієліту помирають.

Епідемічна ситуація

Епідемічна ситуація щодо поліомієліту у світі є неблагополучною. Крім відновлення циркуляції «дикого» вірусу поліомієліту у декількох країнах світу, існує три ендемічні з поліомієліту території: Північна Нігерія, прикордонні райони Афганістану та Пакистану. З листопаду 2020 року триває спалах поліомієліту в Таджикистані.

В Україні востаннє два випадки часткових паралічів, викликаних поліовірусом були зафіксовані в нашій країні влітку 2015 року – захворіли двоє дітей у Закарпатті.

За інформацією Глобальної ініціативи з ерадикації поліомієліту, станом на вересень 2021 року зареєстровано випадки поліомієліту в Ефіопії, Нігерії, Сьєра-Леоне, Малі, Таджикістані, а також циркуляція поліовірусів в навколишньому середовищі в таких країнах, як  Пакистан, Гамбія, Ліберія, Мавританія, Нігер, Сенегал. Поширюється поліомієліт в південних регіонах Афганістану. Політична нестабільність та масова міграція населення із регіону можуть розширити географічну зону циркуляції збудника поліомієліту та  подальшого розповсюдження на інші території та країни.

Профілактика

Єдиним специфічним захистом від поліомієліту є вакцинація. Вакцинація проти поліомієліту Згідно Календаря профілактичних щеплень в Україні проводиться дітям тричі: у віці 2, 4 та 6 місяців та планові ревакцинації: у віці 18 місяців, в 6 та в 14 років.

При плануванні тривалого перебування на території країн, у яких існує ризик виникнення випадків поліомієліту необхідно не менше ніж за 4 тижні до від’їзду провести імунізацію проти поліомієліту однією дозою вакцини.

Безкоштовна вакцинація проти поліомієліту проводиться у вашого сімейного лікаря чи педіатра в державних медичних закладах, а також приватних, що уклали договори із Національною службою здоров’я України.