• 07.05.2024

Всесвітній день хоспісів та паліативної допомоги

Жов 9, 2021

Всесвітній День хоспісної і паліативноїдопомоги проводиться щорічно в другу суботу жовтня. Організатором Всесвітнього Дня хоспісної та паліативної допомоги є Світовий Альянс паліативної допомоги, куди входять національні та регіональні організації, які підтримують розвиток хоспісної та паліативної допомоги у всьому світі. У 2021 році Всесвітній день хоспісів та паліативної допомоги припадає на 9 жовтня.

Хоспіс є однією з форм паліативної допомоги - медичний заклад, в якому перебувають тяжкохворі з прогнозованим летальним наслідком. Філософія хоспісу стверджує, що хоспіс - це не «будинок смерті», а «будинок життя».

За оцінками ВООЗ, щороку паліативної допомоги потребують 40 мільйонів осіб у світі, але отримують лише 14% з них. Наразі, за класифікацією Міжнародного альянсу паліативної допомоги, Україна належить до групи країн з “несистемним забезпеченням паліативної допомоги” через брак підтримки паліативного руху, недостатність морфіну для пацієнтів, які потребують знеболення і низької кількості хоспісних і паліативних центрів.

Серед дорослих найчастіше паліативної допомоги потребують хворі з серцево-судинними захворюваннями (28,5%), онкологією (34%), хронічними респіраторними захворюваннями (10,3%), СНІДом (5,7%), діабетом (4,6%) та інші - 16.9%.

Принципи, на яких базується паліативна допомога: позбавити болю та інших симптомів хвороби; усунути або зменшити розлади життєдіяльності та інших важких проявів хвороби, а також сприяти утвердженню у хворого життєствердної позиції та адекватного ставлення до смерті.

Якщо суспільство вважає себе цивілізованим, то обов’язково має подбати про те, щоб невиліковні хворі отримали якісний і належний догляд. Байдуже суспільство не має майбутнього!