• 26.04.2024

Обережно: отруйні павуки!

Сер 10, 2017

Останні роки все частіше трапляються випадки укусів отруйних павуків, їх пікова активність спостерігається з липня по вересень місяць. На території України отруйні павуки зустрічаються здебільшого на півдні країни.

  На сьогоднішній день нараховується близько 40 000 різновидів павуків, але небезпеку для людини являють лише деякі з них. Найнебезпечніші представники фауни отруйних павуків – це тарантул, каракурт, а  за останні пару років в Україні стали помічати й деякі нові в нашій місцевості види отруйних павуків. Зокрема, мешканець Кіровоградської області, Компаніївського р –ну, с. Зелене  потрапив в  Кіровоградську обласну лікарню  на початку серпня після укусу павука хірокантія. 

Упізнати жовтого павука легко:  його довжина досягає сантиметра, він жовтуватого кольору і блищить  на світлі. В основному це іржаво – руді павуки були помічені на огородах, зустрічаються на кущах винограднику, але також бували випадки, коли вони потрапляли всередину будинків.

Хірокантії неагресивні і кусають тільки з метою самозахисту, коли  людина випадково придавить його.

Особливо небезпечний укус хірокантії для людей, які схильні до алергічних реакцій.

 Його отрута може викликати некроз тканини, нудоту, нездужання і лихоманку. У рідкісних випадках можуть бути пошкоджені внутрішні органи.

 Перша допомога при укусах павуків: на місце проколу слід прикласти холодний компрес, краще лід.  Якщо вражена кінцівка її  треба знерухомити (іммобілізувати), щоб знизити ризик розповсюдження отрути.

Допомога при укусах павуків, насамперед, повинна бути своєчасною.

Будьте обережні при роботі та відпочинку на землі.

Щоб уникнути зустрічі з хірокантією слід оглядати виноградники перед відпочинком біля нього або перед збиранням врожаю.

Рекомендується проводити всі сільськогосподарські роботи у рукавичках, в одязі, який максимально закриває усі ділянки тіла, а в разі укусу отруйного павука – негайно  надати першу допомогу та звернутися  до медпрацівників.  

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

  

 

2 836 Переглядів