• 05.05.2024

ЧОМУ НЕ МОЖНА СПАЛЮВАТИ ОПАЛЕ ЛИСТЯ

Жов 27, 2021

Традиційно восени люди згрібають опале листя та спалюють його, не задумуючись над тим, якої шкоди це завдає здоров'ю та довкіллю.

Законодавство України забороняє це робити. Проте розмір штрафу за таке порушення занадто малий, тому люди, особливо в селах, продовжують масово палити.

У чому шкода?

Часто люди не надають ваги цьому питанню, а варто було б. Адже тліюче листя виділяє чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму.

Також при спалюванні виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. З димом у повітря виходять діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Спалення листя призводить до забруднення повітря, води та ґрунту.

При спалюванні однієї тонни рослин, у повітря потрапляє близько 30 кілограмів шкідливих речовин. "І все це потрапляє на нашу шкіру та в легені".

За словами лікарів, таке спалювання виділяє отруйні гази, може бути джерелом алергії та впливає на імунну систему. В першу чергу, страждають люди похилого віку, діти та вагітні жінки. При згорянні виділяється вуглекислий газ та оксид азоту. Це може викликати бронхоспазми, алергію, кашель, задуху.

«Дим від багаття має у 350 разів більше шкідливих речовин, ніж дим від куріння».

Спалення призводить ще й до забруднення атмосфери, води та ґрунту. Небезпека полягає і в тому, що це може перерости у неконтрольоване горіння.

Альтернативою спалення листя є його компостування. Компост можна використовувати як удобрення.

Бережіть своє здоров’я і не паліть листя!