• 05.05.2024

Всесвітній тиждень інсульту

Жов 28, 2021

З 28 жовтня по 3 листопада проходить Всесвітній тиждень інсульту.

У всьому світі цереброваскулярні нещасні випадки (інсульт) є другою основною причиною смерті і третьою основною причиною інвалідності.

Інсульт – захворювання, яке розвивається внаслідок раптового припинення кровопостачання частини головного мозку або крововиливу в порожнину черепа та стискання кров’ю тканини мозку. Наслідком цього є порушення функціонування та загибель нервових клітин ураженої ділянки, що, в свою чергу, викликає порушення або втрату функцій тих частин тіла, якими вони керують. Залежно від локалізації враження можливе порушення мови, чутливості, рухової функції, зору, пам’яті та ін. Термінове розпізнавання ознак інсульту та звернення за кваліфікованою медичною допомогою впродовж 3-х годин від його початку дозволяє зберегти життя хворого та попередити розвиток важких наслідків. Інсульт може бути ішемічним (зниження живлення певної ділянки) і геморагічним (крововилив) – виникає в результаті розриву внутрішньомозкових судин. На один геморагічний інсульт доводиться три ішемічних.

Симптоми інсульту:

- різкий головний біль (після нервової або фізичного навантаження або взагалі без видимої причини);

- помутніння або втрата свідомості;

- раптове виникнення оніміння або слабкості руки або ноги, а також частини обличчя, які виникають на стороні, протилежній вогнищу ураження;

- розлад здатності говорити, розуміти сенс чужої мови;

- запаморочення;

- якщо уражається мозочок, то буде гостре порушення координації, почуття рівноваги;

- людина не може посміхнутися, при цьому зазвичай опускається куточок губ;

- постраждалий не може нормально говорити – вимова нерозбірлива та плутана;

- людина не може підняти руки вгору або ж одна рука занадто слабка і не ворушиться;

- виникає слабкість чи оніміння у правій або лівій частині тулуба та кінцівках.

При підозрі на інсульт необхідно негайно звернутись по екстрену медичну допомогу, подзвонивши на телефон 103. Щоб уникнути інсульту необхідно вести активний спосіб життя, уникати стресових ситуацій, позбутися шкідливих звичок, раціонально харчуватися зі зниженим споживанням жирів тваринного походження; щоденно вимірювати артеріальний тиск і, якщо він буде підвищений, то звернутися до сімейного лікаря; регулярно перевіряти рівень глюкози та холестерину в крові.

Що швидше пацієнту нададуть фахову допомогу, то більші його шанси уникнути важких ускладнень.