• 02.05.2024

Тренінг «Основи репроцесингу виробів медичного призначення». День 3

Гру 1, 2021

Фахівці ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» протягом третього тренінгового дня з основ репроцесингу виробів медичного призначення розглядали питання «Перед-стерилізаційне очищення та дезінфекція медичних виробів. Ручний та автоматичний методи, переваги та недоліки. Особливості обробки ендохірургічних медичних виробів».

Стратегічним завданням охорони здоров’я в усьому світі є забезпечення якісної медичної допомоги та створення безпечного лікарняного середовище. Небезпечне лікарняне середовище – це некоректна обробка та неналежна експлуатація , яка призводить до поломки медичних виробів, що не дозволяє вирішувати багато клінічних завдань, недостатнє розуміння медичних працівників проблем формування епідеміологічних ризиків при експлуатації ендоскопічної техніки, низький рівень компетенції медичного персоналу щодо санітарного законодавства. Низька якість очистки медичних виробів і як наслідок – відсутність стерилізації складають ризик виникнення у пацієнтів внутрішньолікарняних інфекцій. Внутрішньолікарняні інфекціє є однією із складових цієї проблеми в силу глобального характеру розповсюдження, негативних наслідків для здоров’я пацієнтів та економіки держави.

Розвиток медицини, нових технологій діагностики та лікування призвели до широкого використання в медичній практиці ендоскопічних обстежень та оперативних втручань.

За останні роки в медичних закладах України в роботі використовується дороговартісне ендоскопічне обладнання, яке в процесі експлуатації контактують з слизовими оболонками, з кров’ю та лікарськими препаратами, тобто проходить їх забруднення.

Згідно європейських стандартів одними із перших етапів обробки медичних виробів є попередня очистка та сама очистка.

Очищення – найбільш важливий етап обробки (механічне, хімічне або комбіноване видалення видимих забруднень медичних виробів, що проводиться за допомогою детергентів, поверхнево активних речовин та води з поверхонь, порожнин, зубців, отворів у механічний чи автоматичний спосіб. Орієнтовне зменшення кількості мікроорганізмів 10²-10³ крат).

Належна організація процесів та послуг центрального відділення репроцесінгу рятує життя пацієнта та медичного працівника!