• 29.03.2024

Якість питної води в колодязях в 3 кварталі не покращилась

Жов 18, 2017

Фахівцями Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» з метою вивчення стану забруднення грунтових вод Кіровоградщини нітратами та на виконання постанови головного державного санітарного лікаря України від 17.05.2010 №16 “Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей”,  протягом  3 кварталу 2017 року проводились вибіркові моніторингові дослідження питної води з громадських колодязів. Дослідження з індивідуальних колодязів проводились за заявами власників на платній основі.

За результатами лабораторних досліджень встановлено, що дві третини досліджених проб води з громадських  колодязів області не відповідали вимогам за санітарно-хімічними показниками, а саме 110 із 158 досліджених проб (70%), при середньому  показнику  по Україні 30,8%, в т.ч. 66% за вмістом нітратів, при середньому показнику по Україні 25%.

В розрізі адміністративних територій області, ситуація наступна:

на території Петрівського району жодна з досліджених проб води з громадських колодязів не відповідала вимогам за вмістом нітратів (100%), в Олександрійському та Вільшанському районах – 92,9%, Устинівському – 83,3%, Світловодському – 80%, Олександрівському та Голованівському районах – 66,7%, Гайворонському районі – 65,5%, Кіровоградському та Благовіщенському районах – 41,7%,  Знам’яському районі – 40%, Добровеличківському районі – 16,7%.

Статистика по індивідуальним колодязям :

Вода питна з індивідуальних колодязів м.Олександрії, Олександрійського та Петрівського районів не відповідала гігієнічним нормативам за вмістом нітратів у 100% досліджених проб. В Компаніївському районі цей показник сягає 88,9%, в Знам’янському – 87,5%, в Долинському – 86,8%, в Новоархангельському – 86,4%,  в Новомиргородському та Устинівському районах – 83,3%, Бобринецькому  – 78,6%,  Олександрівському – 75%,  Онуфріївському – 68%, Новгородківському – 66,7%, Гайворонському – 66%, Кіровоградському – 61,5%, Світловодському – 44,4%.

Вживання води, забрудненої нітратами, особливо небезпечно дітям до 1 року – адже може призвести до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії, внаслідок якої все частіше реєструються летальні випадки!

Крім того, в організмі людини нітрати в процесі хімічних реакцій відновлюються до нітритів, які в подальшому, реагуючи з амінами й амідами, беруть участь в утворенні нітрозамінів, які мають канцерогенні властивості. Саме тому вживання води з наднормативним вмістом нітратів сприяє підвищенню ризику щодо онкогенної захворюваності.

Слід зазначити, що єдиним дієвим способом дізнатись про якість та безпечність води є проведення лабораторних досліджень. Запрошуємо власників громадських та індивідуальних колодязів перевірити якість води в них.

Будьте здорові, пийте воду належної якості та бережіть здоров’я своїх дітей та власне!

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

 

1 347 Переглядів