• 26.04.2024

День чорного шоколаду

Січ 10, 2022

Сьогодні у світі відзначають День чорного шоколаду. Чорний шоколад,на відміну від молочного, вирізняється тим, що зазвичай містить від 56 до 90 відсотків тертого какао. Тому він містить значно більше теоброміну – алкалоїду, дія якого подібна до кофеїну, хоча слабша за нього.

Які корисні властивості має чорний шоколад?

До його складу входять такі корисні речовини як стеаринова кислота, кальцій, фосфор, флавоноїди, магній, фтор, феноли, фосфати і т. д. Гіркий шоколад – відмінний антиоксидант. Підвищений вміст флавоноїдів покращує кровообіг, перешкоджаючи утворенню тромбів. Ці речовини ефективно нейтралізують вільні радикали, очищаючи організм і захищаючи його від можливих захворювань. Вживання гіркого шоколаду помітно знижує вироблення кортизолу – гормону стресу. Також він значно покращує настрій і підвищує загальний тонус. Це просто еліксир радості для організму. Крім цього, він ще й підвищує імунітет.

Італійські вчені довели, що шоколад заважає поширюватися запальним процесам в організмі. Тож, при будь-яких захворюваннях, які мають запальний характер, шоколад буде корисний. У якісному гіркому шоколаді містяться таніни, які відмінно знищують бактерії. Завдяки їм шоколад запобігає утворенню зубного нальоту і усуває неприємний запах з рота. Фтор, кальцій і фосфор зміцнюють зуби, нігті і кісткову тканину. Гіркий шоколад корисний для здоров'я серцево-судинної системи, завдяки наявності стеаринової кислоти і фенолу.

Але у всьому потрібно мати міру!

Потрібно не забувати шоколад – це алергенний продукт, він має високу калорійність, низькосортний шоколад не приносить ніякої користі, а ще й може містити різні добавки і емульгатори, які шкідливі і навіть небезпечні для організму людини.

Тож потрібно пильнувати та бути уважними! Вживати тільки якісний продукт та знати міру в задоволенні!