• 26.04.2024

Хто і як може викликати мобільну бригаду з вакцинації від COVID-19

Січ 25, 2022

В Україні триває вакцинація проти COVID-19. Щепитися можуть усі охочі українці, іноземці та особи без громадянства, які легально перебувають в Україні, віком від 18 років, а також діти від 12 років. Вакцинуватися можна в пунктах щеплень, центрах масової вакцинації або за допомогою мобільних бригад.

Кого щеплюють мобільні бригади

Мобільні бригади працюють там, де доступ до стаціонарних пунктів щеплень є ускладненим або неможливим. Також вони вакцинують громадян, які через стан здоров’я не можуть самостійно пересуватися, організовані колективи з понад 100 охочими вакцинуватися та окремі професійні групи.

Як можна викликати мобільну бригаду додому

За телефоном контакт-центру МОЗ 0 800 60 20 19 чи через сімейного лікаря.

Заявка буде зареєстрована та, коли складуть графік виїздів мобільних бригад, повідомлять дату та час її приїзду.

Як записати свій робочий колектив на щеплення мобільною бригадою

Сконтактувати із регіональним координатором і колектив вакцинують за місцем роботи. Або подзвонити на гарячу лінію МОЗ і вас зорієнтують, до кого можна звернутися в вашому регіоні.

Визначити відповідального за підготовку та організацію процесу вакцинації, який складе списки працівників, охочих вакцинуватися. Таких людей має бути не менше 100. Потім залишити заявку на виїзд мобільної бригади з імунізації у контакт-центрі МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Як мобільну бригаду з вакцинації можна викликати в громади

Запросити до себе мобільну бригаду можуть представники окремих громад, в яких немає пунктів чи центрів вакцинації від COVID-19, а також ті ОТГ, де відсоток охоплення щепленнями серед людей віком 60+ нижчий за 30%.

Для цього необхідно зібрати список охочих вакцинуватися та подати відповідну заявку до обласних департаментів та управлінь охорони здоров’я. Контакти - https://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja.

Ті в свою чергу передадуть заявку регіональним координаторам з вакцинації.

Якою вакциною щеплять мобільні бригади

Для вакцинації окремих маломобільних громадян із дотриманням усіх правил безпеки можна використовувати лише вакцини в однодозних флаконах. В Україні такою вакциною є CoronaVac від Sinovac Biotech. Це інактивована вакцина. Так само цю вакцину можна використовувати і для бустерної дози.

Якщо мобільні бригади щеплять групу людей, наприклад у будинку для літніх людей або організовані колективи, то вони можуть використовувати будь-яку наявну в них антиковідну вакцину.