• 26.04.2024

Вакцинація вагітних жінок проти COVID-19 є безпечною

Лют 11, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук інформує майбутніх мам, які перебувають у прекрасному стані вагітності, про щеплення від коронавірусної хвороби.

Коронавірусна інфекція вражає всіх і не виключенням є вагітні жінки. Саме майбутні мами мають високий ризик отримати ускладнення від COVID-19 – вони частіше потрапляють до реанімації та під апарат штучної вентиляції легень.

Крім того вагітним жінкам COVID-19 несе ризик передчасних пологів, а для немовляти – застосування реанімаційних заходів.

Також багато проведених досліджень показали, що майбутні матусі, які щепились мРНК-вакциною від COVID-19 до 20 тижня вагітності, не виявили підвищеного ризику викидня.

На сьогодні в Україні законодавчо дозволено вакцинацію від коронавірусної інфекції в будь який період вагітності. Згідно рекомендацій НТГІ варто надавати перевагу вакцинам на платформі мРНК – Comirnaty/Pfizer-BioNTech та Moderna. Жінкам, які отримали першу дозу вакцини CoronaVac/Sinovac, а потім завагітніли, рекомендовано використати для другої дози мРНК-вакцину – Pfizer або Moderna. Мінімальний інтервал між дозами – 28 днів.

Закликаємо вагітних жінок вакцинуватися та захистити себе і свою дитинку від тяжких ризиків та наслідків.