• 03.05.2024

Звички, які допомогають бути здоровими

Лют 21, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Національною службою здоров’я України допомогають позбутися поганих звичок

Позбутися поганих звичок складно. Але натомість можна здобути хороші. Впроваджувати їх слід поступово й малими порціями — і шляхом найменшого опору поліпшити своє життя та здоров’я.

?Не ігноруйте сходи. Якщо маєте їх вдома чи в офісі — користуйтеся якомога частіше. Із часом відчуєте, що долаєте їх майже непомітно, це означає, що кардіотренування дають результат. Якщо стане занадто легко, ходіть вище і частіше, збільшуйте навантаження.

?Ваша домівка — ваш спортзал. Пляшки з водою можна використовувати як гирі, а на стільцях ставати в планку чи відтискатися. Спробуйте, поки вариться вранішня вівсянка.

?Випивайте на одну склянку води більше. Людське тіло на 50-75% складається з води, тож необхідно постійно поповнювати її запас. Це допомагає організму працювати нормально. Якщо забуваєте про воду впродовж дня, налийте в улюблену чашку, склянку або пляшку і поставте на видному місці. Дехто не любить смак звичайної води — в такому разі можна додати в неї кілька скибочок фруктів, листочок м’яти чи краплину лимонного соку. Уникайте солодких газованих напоїв.

?Погуляйте 10 хвилин. Сходіть кудись під час обідньої перерви — поїсти чи просто в магазин. Навіть невеличкі прогулянки корисні для серцево-судинної системи. Холодна, дощова чи вітряна погода може не сприяти прогулянкам. Але насправді треба просто правильно вдягнутися, щоб не замерзнути і не намокнути — енергія від прогулянки того варта.

?Випрямте спину. Хороша постава запобігає втомі, болю в спині та м’язах. Приліпіть собі на робочому столі записку, щоб не забувати сидіти за комп’ютером прямо. Це вдасться не одразу, але поступово рівна постава стане звичкою.

?Лягайте спати на пів години раніше. Сім-вісім годин хорошого сну не лише дають нам енергію, але й дозволяють не переїдати. Так, невиспана людина схильна більше їсти. Якщо відчуваєте втому посеред дня, можете подрімати пів години, але не більше.

?Спробуйте вправи на баланс: 10 секунд балансуйте на одній нозі, тоді на другій. Це можна робити навіть тоді, коли чистите зуби чи стоїте в черзі. Таке нейромоторне тренування допомагає покращити баланс, спритність і рухливість.

?Зважуйтеся щотижня і записуйте результат. У той самий день, час і в однаковому одязі. Так ви будете бачити, куди рухається ваша вага, і зможете вчасно вжити заходів, якщо це необхідно.

?Снідайте. Збалансований сніданок дасть енергію для старту дня. Нехай на тарілці буде багато клітковини та білків. Якщо втомилися від однакових сніданків, складіть різноманітне меню на тиждень. Змінюйте крупи, додавайте в кашу щодня різні овочі або фрукти, кладіть в омлет гриби, цибулю-порей, фету, складайте сендвічі з цільнозернового хліба, зелені та яєць — варіантів безліч.

?Зменшуйте частку нездорової їжі. Хай снеки будуть не регулярною звичкою, а частуванням. Обирайте фрукти замість солодощів, цільнозерновий багет замість білої булки, горіхи замість чипсів. Поступово ви відвикнете від надмірно солодкого або солоного смаку й полюбите здорову альтернативу.

За порадами Cleveland Clinic (https://cle.clinic/3uA6Im8).

603 Переглядів