• 17.05.2024

Перша допомога при зовнішній кровотечі

Лют 23, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Червоним Хрестом України про правила першої допомоги при зовнішній кровотечі

Кровотеча – втрата крові із кровоносної системи. Під час зовнішньої кровотечі кров виділяється назовні, що легко помітити для своєчасного надання першої допомоги.

⚡️Пам‘ятайте: кров – біологічна рідина, яка може бути небезпечною інфікуванням вірусним гепатитом, ВІЛ-інфекцією тощо. Тож перед початком надання першої допомоги обмежте прямий контакт з кров’ю постраждалого, наприклад гумовими рукавичками.

При дрібних порізах і подряпинах кровотечі, як правило, не є небезпечними для життя постраждалого і зупиняються самостійно або досить простим способом — застосуванням прямого тиску на рану (наприклад, пальцями).

Сильна кровотеча виникає при пошкоджені великих кровоносних судин, таких як артерії і вени, і характеризується швидкою і значною втратою крові (можна помітити біля постраждалого калюжу крові чи одяг, просякнений кров’ю). Вона може призвести до серйозних наслідків для здоров’я постраждалого і навіть смерті. Тому надання першої допомоги має розпочатися негайно.

Перша допомога:

▪️для початку – прямий тиск на рану.

Наприклад, попросити постраждалого притиснути місце кровотечі власною рукою.

▪️далі – накласти стискаючу пов’язку. Для цього взяти один шар тканини і міцно притиснути безпосередньо в місце кровотечі. Іншою тканиною зафіксувати достатньо щільно стискаючий елемент до рани. Кінці тканини зав’язати подвійним вузлом. Вузол бажано розмістити над раною.

▪️викликати спеціалістів – 103.

Якщо кровотеча не зупиняється, необхідно накласти ще одну пов’язку поверх першої.

Увага❗️ Якщо кінцівка змінює колір шкіри (синішає) — трохи послабте пов’язку. Якщо кровотеча посилилася — затягніть пов’язку сильніше.

#URCS #firstaid #червонийхрест #першадопомога