• 02.05.2024

Що робити у разі панічних атак?

Лют 27, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» надає рекомендації, що необхідно робити у разі панічних атак:

? Дайте доступ кисню ❗ Відкрийте вікна, максимально провітріть приміщення, подихайте у вікно. Якщо є можливість, вийдіть на вулицю.

? Сконцентруйтеся на диханні, робіть його максимально глибоким ❗ Адже через різкий спазм дихальних м’язів чи бронхів може виникнути нестача повітря або складність дихання. Спробуйте вправу “дихання по квадрату”: розтягуйте вдих на 5 рахунків, а потім видих. Зробіть затримку дихання на такий самий інтервал і повторіть. Що сильніша атака, то довшими мають бути інтервали – до 7-9 рахунків.

? Зафіксуйте відчуття “тут і зараз” ❗ Щоб повернутися до реальності, назвіть 5 предметів, які вас оточують. Робіть це вголос і чітко: книжка, чайник, телевізор, шафа, диван. Потім назвіть п’ять білих або чорних предметів. Фіксація на конкретних речах, які вас оточують, – відвертає увагу від страху смерті, який виникає під час панічної атаки.

? Фізактивність ❗ Максимально швидко і різко поприсідайте 50 разів. Впродовж рухливості знижується рівень адреналіну – гормону стресу, який виділяється під час атаки.

Кожен має знайти свій спосіб, який допоможе саме йому. Разом ми – сила! Єднаємось! ??

Слава Україні! ??

1 041 Переглядів