• 02.05.2024

Як поводитись, опинившись під завалами

Лют 28, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» надає рекомендації щодо порядку дій  у разі потрапляння під завалами:

  1. Заспокойтеся! Ви живі! Дихайте спокійно! Навіть, якщо у вас повні легені пилу. Бережіть сили – вони вам знадобляться, коли вас знайдуть рятувальники.
  2. Якщо з вами телефон, і ви можете до нього дотягнутись, одразу викликайте рятувальників. Номер 101!
  3. Не робіть різких рухів. Обережно! Навколо багато уламків – ви можете ушкодитись. Повільно, врівноважено намагайтеся зачистити територію. Головне – не чіпайте великих конструкцій навколо. Над вами може бути не один уламок. Ворухнетесь – і вся барикада впаде на вас.
  4. Ви травмовані? Кровотеча? Її треба швидко зупинити, використовуючи ремінь чи поділ футболки. Це допоможе врятувати ваше життя.
  5. Вам затиснуло руку чи ногу і ви думаєте тільки про те, як її врятувати? Не намагайтеся зробити це самостійно! Чекайте на рятувальників.
  6. Чуєте, що приїхали рятувальники і вже працюють інструментами. Шкребіться, стукайте, кричіть, горлопаньте, що є сил. Але не тоді, коли чуєте шум. А в момент тиші. Ні. Вас не кинули. Навпаки! Саме в цю мить рятувальники замовкли, аби своїми пристроями впіймати навіть ледь чутні звуки. Аби з’ясувати, де є живі.

❗❗❗ І наостанок. Ви під завалом? Не кричіть безперервно. Змарнуєте сили і кисень. Ви в темряві? Не намагайтеся підсвічувати собі запальничкою. Якщо десь був виток газу – спровокуєте повторний вибух. Спокійно чекайте на рятувальників. І пам’ятайте, вижити можна! Що б не відбувалось!