• 19.05.2024

Всесвітній день слуху

Бер 3, 2022

Світ сповнений дивовижних звуків. Можна годинами слухати цю чаруючу музику рідного світу. Та, на жаль, не кожній людині дано це дивовижне відчуття. Причини цього — проблеми слуху. Слух — це чудовий дар, яким природа наділила людину. Без нього людина занурюється у безмовності, переставши бути повноправним членом людської спільності. Слух є невід’ємною частиною сприйняття навколишнього світу.

Всесвітня організація охорони здоров’я заснувала спеціальний день, який присвячений охороні здоров’я вуха та слуху. Кожного року 3 березня відзначається Міжнародний (Всесвітній) день охорони здоров’я вуха та слуху.

В цей день медичні та інші організації в різних країнах повинні проводити заходи, які спрямовані на те, щоб підвищувати обізнаність населення про можливі проблеми, пов’язані зі слухом. У свою чергу, Всесвітня організація охорони здоров’я обіцяє надавати державам всебічну підтримку при розробці й здійсненні національних програм лікувальної та профілактичної допомоги людям із захворюваннями вух та проблемами зі слухом.

Основними причинами глухоти та приглухуватості називають хронічні інфекції вуха та ряд захворювань: краснуха, кір, паротит, менінгіт. Деякі лікарські препарати та шкідливі фактори навколишнього середовища також є основними причинами глухоти. Однак здоров’я починається з дитинства. Згідно з останніми дослідженнями, щороку збільшується кількість дітей з порушенням слуху. Порушення ці починаються ще до народження дитини, коли майбутня мама хворіє на різні інфекційні хвороби.

Тому і лікарям, і батькам треба уважно слідкувати за здоров’ям дітей. Чим раніше буде виявлено порушення слуху у дитини, тим раніше і успішніше почнеться її лікування, а відтак і соціалізація у дитячий колектив садочків та шкіл.

Пам’ятайте, погіршення слуху матиме негативний вплив на якість вашого життя. Зокрема з його втратою спілкування може стати набагато важчим, ніж прочитати те, що написано у тексті цієї публікації.