• 09.05.2024

Рекомендації з профілактики харчових отруєнь

Бер 7, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» нагадує, що наразі за умови воєнного стану дуже важливо запобігти випадків виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь!

Біоагенти (бактерії та віруси), що розмножуються в продуктах харчування, представляють істотну загрозу для здоров’я, особливо для людей зі зниженим імунітетом таких як: вагітні жінки, маленькі діти і літні люди.

Головними причинами отруєнь зараз є порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, без дотримання термінів зберігання, товарного сусідства тощо.

Факторами передачі інфекцій найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби. Незважаючи на ці складні часи, готувати блюда із запасом зараз не варто. Навпаки, приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2х годин.

Намагайтеся не готувати багатокомпонентні страви, а після приготування відразу охолоджуйте під проточною (за можливістю) водою. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.

Зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін.

Для більшості продуктів температура зберігання 0 - +6 С0. Мийте холодильник раз на 1-2 тижні звичайним миючим засобом і водою.

Частіше мийте руки, обов’язково після відвідування туалету, поїздки в громадському транспорті, контакту з грошовими банкнотами.

Якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

Всі ці дуже прості правила профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я.

 

Пам’ятайте: у разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново консультуйтесь із вашим сімейним лікарем!