• 19.05.2024

Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою

Бер 11, 2022

Серед різних захворювань ока глаукома посідає особливе місце. Причина цього полягає навіть не в тому, що даним терміном, по суті, називають не один певний недуг, а цілу групу, яка налічує понад 60 патологій, а в тому, що при загальному непримітному перебігу, фінал у кожній з них один: невиліковна сліпота. За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ), зараз вже більше 5 млн. людей втратили зір внаслідок глаукоми, що становить 13,5% від усіх випадків сліпоти в світі.

З 10  по 17 березня у 2022 році  відзначається «Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою».

Глаукома - захворювання очей, що характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску. Початок недуги підступний і протікає безсимптомно. Однак, існує ряд ознак, на які варто звернути увагу та, при їх наявності, терміново звернутись до лікаря:

– "літаючі мушки" перед очима,

– райдужні кола навколо джерела світла при погляді на нього,

– затуманення зору, часта зміна окулярів.

Сліпота настає непомітно, поступово, безболісно (в більшій частині випадків). Саме це пояснює той факт, що пацієнти звертаються до лікаря, коли вже надто пізно, і повернути, або зберегти зір стає неможливо. В Україні хворі на глаукому становлять основну частку інвалідів 1 групи (найтяжчої).

Сліпота при глаукомі приходить внаслідок загибелі зорового нерву (атрофії), основною причиною якої є підвищення внутрішньоочного тиску. Ось чому так важливо усім особам старше 40 років один раз на рік контролювати рівень внутрішньоочного тиску , а при наявності захворювання – ще частіше. Якщо у людини в роду були випадки глаукоми та є супутня судинна патологія – цукровий діабет, схильність до вазоспазмів, мігрені, були травми ока тощо – то вона безперечно належить до так званої групи ризику та має бути на обліку лікаря-офтальмолога.

Діагностика глаукоми не завершується вимірюванням внутрішньо очного тиску. Для встановлення діагнозу необхідно перевірити зір, поле зору (на початку захворювання, або лише при підозрі на нього – комп'ютерними методами), стан зорового нерва (традиційним оглядом – офтальмоскопією та комп'ютерними методами), виміряти рівень тиску в оці. При необхідності лікар запропонує ще додаткові методи обстеження, які допоможуть своєчасно встановити діагноз.

Глаукома належить до прогресуючих захворювань, проте раннє виявлення, адекватне лікування та чітке дотримання рекомендацій лікаря – ось складові успіху в боротьбі з ним.

Якщо лікування цього захворювання не проводиться, то поступово починає звужуватися поле зору - людина перестає помічати розташовані збоку об’єкти, надалі хвороба призводить до прогресуючого зниження зору, причому з часом можлива повна його втрата. На жаль, зір, втрачений внаслідок глаукоми, не підлягає відновленню.

За даними Міжрегіональної громадської організації «Асоціація хворих глаукомою», в даний час глаукома - одна з основних причин сліпоти та слабкозорісті.

Діагноз "глаукома" сьогодні – не вирок. Не зважаючи на те, що хвороба прогресує, цей процес можна уповільнити, а сліпоту можна і потрібно попередити. Подолати хворобу можна лише об’єднавши зусилля лікарів, пацієнтів, держави.

 

Пам’ятайте - найважливішим чинником для лікування наслідків глаукоми є її максимально раннє виявлення!

Глаукома належить до прогресуючих захворювань, проте раннє виявлення, адекватне лікування та чітке дотримання рекомендацій лікаря – ось складові успіху в боротьбі з ним.