• 18.05.2024

Міжнародний тиждень здоров’я підлітків

Бер 21, 2022

З 20 по 26  березня 2022 року  відзначається Міжнародний тиждень здоров'я підлітків. Міжнародний тиждень здоров’я підлітків проходить в третій тиждень березня, і став щорічною подією. Він починався як Тиждень підліткового здоров’я, і народився в одному штаті – штаті Пенсільванія (США) в 2016 році. Завдяки численним підліткам і дорослим, школам і організаціям, працюючим разом в своїх громадах по всьому світу, він стрімко переріс в глобальну подію.

Тиждень діалогу про здоров’я підлітків повинен звернути увагу на особливість цієї вікової групи, швидке фізичне та емоційне зростання яких відрізняє їх від дітей або дорослих.

Головна мета проведення міжнародного тижня здоров'я підлітків – підвищити значущість здоров'я молодого покоління. Україна стала однією з багатьох країн світу, які приєднались до акції збереження здоровя підростаючого покоління. Молодь - це свого роду «золотий запас»держави, це найбільш дорогоцінний ресурс країни. Адже від них залежить наше майбутнє.

Cьогодні у всьому світі живе найбільше покоління підлітків за всю історію – понад 1 мільярд!

Наше майбутнє,  успіх та процвітання залежать від їх стабільного здоров’я та добробуту сьогодні.

Підлітковий вік – це час змін в духовному та  фізичному стані. З роками з'являються інші інтереси,  нові друзі, приходить кохання, змінюється світ. Підліток – хоч і не маленький, але ще не доросла людина, не сформована особистість.

У такий період йому необхідна моральна підтримка та розуміння з боку батьків, родичів, вчителів тощо.

Підліток має відчувати прихільність та повагу  оточуючих, тільки тоді у нього буде достатньо висока самооцінка, за допомогою якої він зможе досягати поставлених перед собою цілей.

Доведено, що порушення  психічного здоров'я підлітка можуть призвести до серйозних наслідків:

-  замкнутості, відстороненості від суспільства

-  неадекватності поведінки, жорстокого поводження з тваринами

-  жорстокості по відношенню до однолітків і батьків

-  депресій та навіть самогубства

Тому дуже важливо батькам приділяти своїм дітям-підліткам більше уваги, цікавитися їх захопленнями та  мріями,  стати для них справжнім другом.

Потрапляючи в несприятливе середовище або компанію, де курять, випивають або приймають наркотики, підліток не хоче бути "білою вороною" і пробує шкідливі  речовини. Потім це затягує і перетворюється в звичку, що призводить до  сумних наслідків.

Нагадуємо, що проводити у слушний момент  цікаві, з прикладами, бесіди про шкоду паління, алкоголю і наркотиків потрібно ще з дитинства, а у підлітововому віці – не завадить  простежити за  оточенням підлітка, в якій компанії він проводить вільний час.

Ще одним дуже значущим моментом є статеве виховання підлітків. Важливо застерегти підлітка від раннього сексуального життя, розповісти про серйозні захворювання, що передаються статевим шляхом, такі як СНІД, сифіліс, а також – про засоби контрацепції.

Щоб дитина була здоровою та активною її потрібно годувати повноцінною їжею, багатою на білкові продукти, овочі та фрукти, привчайте бути фізично активною. Ці звички вона пронесе через все життя!

І, наостанок, хотілося б відзначити, що підлітки намагаються бути самостійними і не терплять, коли надто цікавляться їх особистим життям. Тому не тисніть на них, і в жодному разі не намагайтеся нав'язати  свою думку.

Кращий спосіб – це невимушене спілкування.