• 19.05.2024

Профілактика педикульозу

Бер 17, 2022

Під час війни існує  проблема міграції великих мас людей, які рятуються від жахів війни.  В місцях де є велика скупченість людей  виникає проблема дотримання особистої гігієни: відсутність засобів гігієни та можливості їх застосування це може призвести до виникнення вошивості.

       Вошивість, або педикульоз – це паразитування вошей на тілі людини. Відомо три види вошей – головна, платтяна і лобкова. Всі три види харчуються кров’ю людини. Воші, в залежності від виду, знаходяться на волосяній частині голови, тулуба, у складках одягу, де вони живуть і проходять свій життєвий цикл.

Розповсюдження вошей відбувається при безпосередньому контакті людей, особливо при великій їх скупченості: у транспорті, на вокзалах, на ринках, в басейнах. Особливо швидко педикульоз розповсюджується у дитячих колективах при спільному користуванні гребінцями, головними уборами, одягом, постіллю, при зберіганні всіх речей разом. Якщо виявлено випадок педикульозу, необхідно оглянути дитячий колектив та членів сім’ї того, у кого знайдено воші. Воші можна вивести механічним шляхом                            (вичісування), а гниди (яйця вошей) необхідно вибирати руками.                            При необхідності волосся стрижуть або бриють.

До основних заходів профілактики педикульозу відносяться: суворе дотримання особистої гігієни у побуті; суворе дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму у дошкільних дитячих, учбових закладах, гуртожитках, готелях, перукарнях, квартирах, під час мандрівок та активного відпочинку, тощо,в приміщеннях регулярно проводити прибирання, постільну білизну потрібно міняти не рідше одного разу на тиждень з подальшим її кип’ятінням і прасуванням,в перукарнях недопустиме повторне користування накидками, простирадлами, гребінцем, машинкою для стриження волосся без належної обробки. У дітей волосся потрібно оглядати щодня, звертаючи увагу на скроні, тім’я, потилицю. У разі виявлення ознак наявності вошей необхідно негайно звернутись до лікаря у лікувально-профілактичний заклад за місцем проживання для проведення протипедикульозних та профілактичних заходів.

         Пам’ятайте! Воші – розповсюджувачі небезпечних інфекційних захворювань. Суворе виконання правил особистої гігієни дозволить запобігти виникненню педикульозу.