• 18.05.2024

Всесвітній метеорологічний день

Бер 23, 2022

Сьогодні відзначається Всесвітній день метеорології – професійне свято метеорологів усіх країн.

Всесвітній день метеорології заснований Всесвітньою метеорологічною організацією (ВМО) і відзначається з 1961 року для підвищення обізнаності широкої громадськості в усіх країнах світу щодо діяльності Національних гідрометеорологічних служб, а також задля поглиблення розуміння значущості такої праці.

Сама ВМО була заснована в 1950 році як компетентний орган ООН з питань спостереження за станом атмосфери Землі та її взаємодією з океанами. До складу ВМО входить 191 країна, зокрема й Україна, яка представлена Українським гідрометцентром.

Адже сьогодні швидка зміна клімату - одна з найсерйозніших екологічних проблем, з якими стикається людство. Це проявляється не тільки в зміні погодних умов, підвищення пониження температури, але і може привести до таких руйнівних лих, як повені, посухи, цунамі і т.д. Статистичні дані, накопичені за останнє десятиліття, красномовно показують, що понад 80% всіх стихійних лих мають метеорологічне або гідрологічне походження.

Людство з давніх часів цікавиться погодою і способами її передбачити. Погода є найактуальнішою темою в побутових розмовах. Вона часто впливає на настрій, самопочуття, здійснення наших планів і багато іншого.

Гідрометслужба України бере участь у виконанні зобов’язань країни з міжнародного обміну оперативними даними і в роботах у рамках практично всіх програм ВМО, зокрема в Глобальній службі атмосфери, Всесвітній службі погоди тощо.

Відзначення Всесвітнього метеорологічного дня є нагодою привернути увагу органів державної влади, широкої громадськості до такої важливої проблеми, як вплив погоди, клімату, водних ресурсів на забезпечення збалансованого розвитку країни, необхідності зміцнення науково-технічного потенціалу вітчизняної гідрометеорологічної служби, діяльність якої значною мірою сприяє економічному та соціальному розвитку суспільства.