• 18.05.2024

Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Бер 24, 2022

Щороку 24 березня, в день, коли у 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох відкрив збудник туберкульозу, за що був у 1905 році відзначений Нобелівською премією, відзначається Всеукраїнський та Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Україна посідає друге місце в Європейському регіоні за рівнем захворюваності на туберкульоз, щороку реєструється близько 30 000 нових випадків захворювання на туберкульоз. Кожен шостий хворий помирає, хоча сьогодні це захворювання цілком виліковне. За даними ВООЗ, в нашій країні щороку не виявляється близько 24 % нових випадків захворювання на туберкульоз.

Туберкульоз – інфекційне захворювання, що спричинено мікобактерією туберкульозу (бацила Коха), передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової, у більшості випадків вражає легені, але захворювання може виникнути у будь-якому органі, наприклад, нирках, хребті, мозку, лімфатичних вузлах, кишечнику, шкірі, статевих органах тощо.

Перші ознаки туберкульозу: підвищена стомлюваність, слабкість, схуднення, втрата апетиту, субфебрильна температура (37-37,5 оС) пітливість (особливо вночі). В активній стадії з’являються характерні для туберкульозу симптоми: кашель, що не припиняється понад 2 тижні з виділенням мокротиння, яке може бути з домішкою крові; біль у грудній клітині; задишка, брак повітря; лихоманка з ознобом, високою температурою (до 39оС); сильна слабкість; збільшення лімфатичних вузлів.

Діагностика туберкульозу легень ґрунтується на інструментальних (флюорографія; рентгенографія грудної клітки; комп’ютерна та/або магнітно-резонансна томографія грудної клітки; бронхоскопія) і лабораторних методах дослідження (аналіз харкотиння протягом 3 днів поспіль на виявлення мікобактерій туберкульозу; бактеріальний посів мокротиння (або інших біологічних матеріалів) на спеціальні середовища (результат потрібно чекати протягом 2-6 тижнів) з визначенням чутливості збудника до протитуберкульозних препаратів); в якості швидкого і точного методу використовується ПЛР-діагностика туберкульозу. Також використовуються нашкірні проби Манту і Діаскін-тест.

Лікування туберкульозу: прийом протитуберкульозних препаратів. При наявності показань проводиться хірургічне лікування. Велике значення має підтримуюча терапія. Треба пом’ятати – дієвих народних методів лікування туберкульозу не існує!

Профілактика туберкульозуДо первинної профілактика відноситься вакцинація. Перше щеплення (БЦЖ) відповідно до календаря щеплень проводиться на 3-5 день життя в пологовому будинку. Вторинна профілактика туберкульозу включає в себе ранню діагностику захворювання. З цією метою застосовують профілактичні огляди, флюорографію легенів, туберкулінодіагностику.

При перших проявах симптомів туберкульозу треба звернутися до свого сімейного лікаря! Профілактичні огляди слід проходити 1 раз на рік.

За умови своєчасного звернення по медичну допомогу та своєчасної діагностики туберкульозного процесу, у більшості випадків досягається позитивний ефект.

Щоб не захворіти на туберкульоз, слід повноцінно харчуватись, вести здоровий спосіб життя, своєчасно проводити щеплення (БЦЖ), постійно провітрювати приміщення (на відкритому повітрі туберкульоз не передається, навіть у закритому приміщенні зменшити вірогідність зараження можна, забезпечивши регулярне провітрювання), систематично проводити вологе прибирання приміщень, користуватись індивідуальним посудом і засобами гігієни, не вживати продуктів харчування зі стихійних ринків, без термічної обробки тощо.

Тож, якщо у Вас є підстави підозрювати туберкульоз у себе, своїх рідних чи знайомих, обов’язково зверніться до сімейного лікаря або фтизіатра за місцем проживання, які направлять Вас на консультацію в амбулаторно-поліклінічне відділення Черкаського облтубдиспансеру, де прийом ведуть висококваліфіковані фахівці в т.ч. з проблем позалегеневого туберкульозу.

Забезпечення ефективного лікування призводить до припинення подальшої поширеності випадків туберкульозу серед населення.

Бережіть своє здоров’я, дотримуйтеся здорового способу життя. Хай щастить!