• 18.05.2024

Міжнародний день прокрастинації.

Бер 25, 2022

Сьогодні, 25 вересня, відзначається Міжнародний день боротьби з прокрастинацією.

Прокрастинація - таким складним словом називають психологічний термін, що означає звичку постійно відкладати неприємні завдання на потім та тяжіння до справ, що приносять більше задоволення та швидкий результат. У перекладі з латини crastinum - «завтрашній», pro- для. Тобто «на завтра». Ця звичка настільки негативно впливає на якість нашого життя, що психологи виокремили міжнародний день прокрастинації з метою привернення уваги до проблеми.

Прокрастинатори постійно відтерміновують виконання завдань, працюють без плану, перекладають відповідальність на інших. Достатньо порівняти список, що було вами намічено зробити і того, що зроблено, щоб зрозуміти, чи близькі ви до стану прокрастинації.

Власне, кожен з нас час від часу відсторонюється від вирішення важливих питань та відкладає їх на «невизначене» потім. Але для багатьох це стиль життя. Особливо небезпечно, коли це стосуються власного здоровя - застерігають психологи та розповідають про методи профілактики прокрастинації.

Від тимчасової прокрастинації можна позбавитись наступним чином: - Зниження тривожності: регулярний сон, самонавіювання, концентрація на досягнутих успіхах, чай із заспокійливих трав. - Планування свого робочого часу та аналіз виконаного, а особливо — невиконаного. - Визначення пріоритетів. Визначайте, які справи є невідкладними та потребують негайного вирішення. - Складне завдання можна розкласти на низку завдань та виконувати їх послідовно. - Якщо жодні засоби не спрацьовують, звертайтеся за порадами до психологів.

Серед засобів боротьби з прокрастинацією: планування свого робочого часу та аналіз виконаного, а особливо - невиконаного, а також метод візуалізації - тобто бачення себе в майбутньому - саме це допоможе побороти страхи та вирішити ту чи іншу проблему, - радять фахівці.

Будь-яке складне завдання можна розкласти на низку завдань та виконувати їх послідовно, - говорять психологи та нагадують девіз успішних людей: не відкладай на завтра, те що можеш зробити сьогодні.