• 07.05.2024

4 квітня – День вітаміну C.

Кві 4, 2022

Щоб люди змогли дізнатися про користь вітаміну С для здоров’я, було відзначено особливий день у році – 4 квітня.

Вітамін С – це водорозчинний вітамін, який виконує безліч функцій в організмі, серед яких:

  • Підтримка здорового вигляду шкіри. Клітини шкіри використовують цей вітамін для захисту від забруднення шкіри на вулиці, під час куріння та від ультрафіолетових променів. Також вітамін С необхідний для створення колагену. Колаген – це білок, який відповідає за пружність і тонус шкіри.
  • Сприяння зниженню тиску. Так, дослідження на тваринах показало, що приймання добавки з вітаміном С сприяв розслабленню кровоносних судин, що несуть кров від серця. Це сприяло зниженню рівня артеріального тиску. Інше дослідження довело, що вживання добавок вітаміну С дорослими із високим кров'яним тиском знижує систолічний кров'яний тиск на 4,9 мм рт.ст., а діастолічний – на 1,7 мм рт. ст.
  • Поліпшення засвоєння залізаВітамін С допомагає перетворити залізо, яке погано засвоюється, у форму, яка легше засвоюється. Це особливо корисно для людей, які виключили м'ясо з раціону харчування, оскільки м’ясо є основним джерелом заліза.
  • Захист мислення та пам'яті під час старіння. Вітамін С є сильним антиоксидантом. Низький рівень цього вітаміну пов’язаний із порушенням здатності мислити та запам’ятовувати. Високе споживання вітаміну С з їжею або добавками надає захисний ефект мисленню та пам’яті під час старіння.Так, за даними Національної медичної академії США, рекомендована денна норма споживання вітаміну С:
    • Діти (1–3 роки) – 15 мг;
    • Діти (4–8 років) – 25 мг;
    • Підлітки (9–13 років) – 45 мг;
    • Підлітки (14–18 років) – 65–75 мг;
    • Дорослі жінки (віком від 19 років) – 75 мг;
    • Дорослі чоловіки (віком від 19 років) – 90 мг;
    • Вагітні жінки (віком від 19 років) – 85 мг;
    • Жінки, що годують груддю (віком від 19 років) – 120 мг.

Найкращими джерелами вітаміну С є фрукти та овочі. Проте варто пам'ятати, що вітамін С в їжі легко руйнується внаслідок термічної обробки. Тому рекомендовано вживати овочі та фрукти в сирому вигляді для максимального споживання вітаміну.

 

Серед продуктів багатих на вітамін С варто виокремити:

  • перець чилі;
  • жовтий болгарський перець;
  • ківі;
  • цитрусові;
  • броколі;
  • брюссельська капуста;
  • полуниця;
  • хурма;
  • петрушка;
  • чебрець;
  • чорна смородина.

 

Окрім овочів та фруктів, вітамін С можна отримувати з харчових добавок у вигляді аскорбінової кислоти та полівітамінів.

Щоби переконатися, що ви отримуєте достатню кількість вітаміну С із вибраної вами добавки, знайдіть добавку, яка містить від 45-120 мг цього вітаміну залежно від вашого віку та статі.

Пам’ятайте, що для більшості людей здорове харчування забезпечує достатню кількість вітаміну С.