• 19.05.2024

Як зробити УЗД в умовах воєнного стану?

Кві 7, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Національною службою здоров'я України надає інформацію

Попри війну важливо стежити за станом свого здоров’я та вчасно звертатися до лікаря. Не відкладайте лікування на потім, якщо ви в безпеці. Медичні заклади продовжують надавати допомогу українцям. Розповідаємо, як зробити УЗД безоплатно в умовах воєнного стану.

Необхідність проведення УЗД визначає сімейний або лікуючий лікар. Якщо така потреба є, то він створить електронне направлення на обстеження, або паперове за відсутності інтернету чи електроенергії.

З направленням УЗД можна зробити безоплатно у будь-якому закладі, який має договір з НСЗУ за пакетом “Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація)”, а також відповідне обладнання та фахівця.

Дізнатися адресу та контакти найближчого закладу можна у лікаря, який виписав направлення, або за номером телефону контакт-центру НСЗУ 16-77.

Зателефонуйте до медзакладу і уточніть, чи є УЗД-апарат та лікар, який проводить таку діагностику. Якщо так – потрібно записатися і прийти у визначений час.

Якщо людина у невідкладному стані, то в лікарні УЗД зроблять безоплатно і без направлення.

При лікуванні в стаціонарі, призначене лікарем ультразвукове дослідження – безоплатне. Як і решта необхідних обстежень, ультразвукове дослідження входить до відповідного пакету послуг. Тож зробити обстеження можна відразу в тій самій лікарні, де лікується пацієнт.

НСЗУ продовжує працювати в умовах воєнного стану та оплачувати роботу усіх законтрактованих медичних закладів від Закарпаття до Харківщини, від Чернігівщини до Херсонщини.