• 19.05.2024

Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

Кві 11, 2022

Хвороба Паркінсона (тремтливий параліч) – повільно прогресуюче хронічне неврологічне захворювання, характерне для осіб старшої вікової групи. Викликане прогресуючим руйнуванням і загибеллю нейронів, що виробляють нейромедіатор дофамін, насамперед – у чорній субстанції, а також і в інших відділах центральної нервової системи.

Найчастіше перші симптоми захворювання з’являються у віці 55-60 років. Проте, у ряді випадків хвороба може розвинутися й до 40 років (хвороба Паркінсона з раннім початком) або до 20 років (ювенільна форма захворювання). Чоловіки хворіють дещо частіше, ніж жінки.

Основні причини виникнення хвороби Паркінсона:

  • генетична схильність;
  • фактори зовнішнього середовища;
  • проживання в сільській місцевості та близьке розташування промислових підприємств і кар’єрів.

Ризик розвитку хвороби Паркінсона у курців втричі нижчий, ніж у некурців. Це пов’язано з дофамін-стимулюючим ефектом нікотину, а також наявністю в димі тютюну сполук, дія яких подібна ферментам, що знищують шкідливі речовини. Від розвитку захворювання також захищає вживання кофеїну.

Частково попередити судинний паркінсонізм також можна дотримуючись здорового способу життя, профілактикою та лікуванням гіпертонічної хвороби.

Основні симптоми захворювання:

- тремор – найочевидніший симптом;

- гіпокінезія – зниження спонтанної рухової активності;

- м’язова ригідність – рівномірне підвищення тонусу м’язів за пластичним типом;

- постуральна нестійкість – втрата стійкості.

Спеціального обстеження на виявлення хвороби Паркінсона немає, оскільки це захворювання, як правило, не дає якихось змін на комп’ютерній томографії, інших додаткових методах обстеження. Однак, хворі все одно повинні пройти повний курс обстеження для встановлення чіткого діагнозу та виключення іншої патології, яка може зумовлювати такий стан. Виходячи з цього й призначається лікування, що дозволить значно покращити якість життя хворих.

Варто пам’ятати, що контроль за захворюванням не зводиться лише до медикаментозної терапії – значно поліпшують стан пацієнтів фізична активність, танці, психотерапія, трудотерапія, психологічні методи. Самому ж пацієнту вкрай необхідно розповісти про його хворобу, прогнози та суть лікування, адже лікар і пацієнт повинні діяти спільно, за активної участі останнього в прийнятті рішень щодо лікування. Захворювання піддається медикаментозній корекції.

Як запобігти хворобі Паркінсона

Органічне харчування

Учені виявили високий рівень пестицидів у мозку пацієнтів із хворобою Паркінсона. Тому дуже важливо контролювати якість та походження їжі, яку вживаєте ви та ваші близькі.

Свіжі овочі

Науково доведено, що фолієва кислота значно знижує ризик розвитку хвороби Паркінсона. Найкраще джерело фолієвої кислоти — це темно-зелені овочі (броколі, шпинат, зелень, брюссельська капуста, спаржа).

Жирні кислоти Омега-3

Ці кислоти допомагають збалансувати рівень холестерину, підвищити імунітет та покращують серцево-судинне здоров’я. Вітамін D3

Регулярні фізичні вправи

  • Ходьба — це проста і доступна кожному фізична активність, що допоможе підтримувати в нормі вагу і бути здоровим.
  • Їзда на велосипеді — це корисна і захоплива вправа, доступна людям різного віку та всіх верств суспільства.
  • Йога — комплекс вправ, що поєднують силу, гнучкість і дихання задля поліпшення фізичного та психічного самопочуття.
  • Фізичні вправи: щоб уберегти й покращити здоров’я, літнім людям слід щотижня займатися двома видами фізичної активності: аеробними та силовими вправами.

Зниження стресу

Усі стреси — фізичні, емоційні та хімічні — спричиняють запалення і довгострокове пошкодження усього тіла.

У разі вчасного діагностування хвороби Паркінсона у всьому світі є така тенденція: хворі мають постійно займатися собою: приймати медикаменти, робити лікувальну фізкультуру, жити активним насиченим життям.