З початком війни в Україні зросли ризики інфекційних захворювань, зокрема гострих кишкових інфекцій.
Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, не пастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені та дотримуйтеся 5 кроків до безпечного харчування:
- Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу
- мийте руки після відвідування туалету
- вимийте і продезинфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі.
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
- Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами
- Ретельно готуйте їжу:
- ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти
- доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С.
- сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим
- ретельно підігрівайте приготовану їжу
- Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години
- зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу.
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику
- не розморожуйте продукти при кімнатній температурі
- Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- використовуйте чисту або очищену воду
- обирайте свіжі і незіпсовані продукти
- ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.