• 18.05.2024

Як, без шкоди для здоров’я, вийти з посту!

Кві 20, 2022

Для багатьох вірян наближається час завершення Великого посту.  Для когось це самоочищення, для когось самоконтроль та обмеження у чомусь. Але для всіх настання свята Великодня є різким переломним моментом, коли «заборонені» продукти охоплюють всю поверхню святкового столу.

Щоб, відразу після свята, не довелося відвідувати лікаря-гастроентеролога, потрібно  дотримуватися кількох правил:

  • сформуйте водно-питний режим. Намагайтеся починати день не з кави, а зі склянки простої води кімнатної температури. Також приймайте одну-дві склянки води за пів години до прийому їжі. Така звичка несе позитивний вплив на роботу органів травлення.
  • зведіть вживання м’яса та м’ясних продуктів до мінімуму, адже Ваш організм тривалий час не отримував тваринних білків. Найкращим виходом буде вживання невеликої кількості курячого м’яса з великою кількістю клітковини (свіжі овочі, зелень).
  • у день святкування вживайте переважно пісні продукти, поступово додаючи до раціону м’ясо, яйця, молочні продукти
  • зверніть увагу на спосіб приготування продуктів. Найбільше зло, яке можна побачити на святковому столі – це копчені, смажені та жирні страви. По можливості шукайте інші альтернативи: більше свіжих необроблених продуктів: фрукти, овочі, салати зі свіжих овочів, варених та запечених страв, для заправки салатів використовуйте рослинну олію, сметану, а не майонез.
  • мінімум алкоголю! Надмірне та неправильне вживання алкоголю є шкодою для Вашого організму. Не вживайте алкоголь «натще серце», не змішуйте різні види алкоголю, не вживайте коктейлі та газовані види спиртного. Якщо під час святкування ви приймаєте будь-які лікарські препарати, то в жодному разі не змішуйте їх з алкоголем.
  • пам’ятайте про вітаміни та Омега 3 жирні кислоти;

 

Памятайте! Не варто зациклюватися на їжі, адже нас оточує багато чудових речей, незалежно від посту. Доброго здоров’я Вам та Вашим рідним!