• 19.05.2024

Всесвітній тиждень імунізації

Кві 24, 2022

24 квітня 2022 року стартує Всесвітній тиждень імунізації, і триватиме до 30 квітня.  За ініціативою ВООЗ в усіх країнах світу в останній тиждень квітня відзначається Всесвітній тиждень імунізації (ВТІ).

Тиждень імунізації покликаний популяризувати ідею про те, що імунізація має величезне значення для профілактики захворювань і захисту життя. Цього року головною темою стане не тільки підтримка планової імунізації, а й вакцини та вакцинація проти COVID-19. Кампанія буде сприяти зміцненню солідарності й довіри до вакцинації як суспільного блага, яке допомагає рятувати життя людей і захищати здоров'я.

Всесвітній тиждень імунізації 2022 року повинен надати нового імпульсу зусиллям із активізації дій, спрямованих на підвищення рівня інформованості й попиту на імунізацію з боку місцевих громад, а також на підвищення ефективності послуг з проведення вакцинації.

Масове та регулярне проведення вакцинації – це ефективний засіб контролю над керованими інфекціями як в національному, так і в глобальному масштабах.

Вакцинація проти COVID-19 - це найважливіший інструмент, який допоможе нам покласти край пандемії. Разом з тим потрібно пам'ятати, що ніхто не може вважати себе в безпеці до тих пір, поки в безпеці не буде кожен.

Пандемія COVID-19 продемонструвала важливість імунізації, і ми повинні в повній мірі використовувати потенціал наявних в нашому розпорядженні вакцин.

Слід також наголосити, що скорочення планової імунізації внаслідок COVID-19 призведе до наслідків, які будуть відчуватися ще довгий час після того, як закінчиться пандемія.

Послуги планової вакцинації повинні надаватися навіть під час пандемії.

Нашим громадянам необхідно забезпечити захист від інфекцій, що попереджаються вакцинацією. Будь-яке порушення в проведенні рутинної вакцинації, навіть на короткий час, призведе до зростання числа сприйнятливих осіб і, як наслідок, виникнення спалахів або зростанню випадків вакцинокерованих інфекцій, в тому числі й випадків з тяжким перебігом, що потребуватимуть госпіталізації, проведення інтенсивної терапії.

Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців - усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щепленнями в країні.

В Україні Календар профілактичних щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Також із 2022 року перелік доповнить вакцина від пневмококу. Вакцини за Календарем безоплатні для українців, їх закуповують за державний кошт.

Захищайте себе та членів своєї сім'ї - вакцинуйтеся ! Ми закликаємо людей і організації, що працюють на регіональному, національному та місцевому рівнях у державному та приватному секторах , а також громадянське суспільство приєднатися до нас в наших зусиллях по розширенню доступу до інформації та служб, що дозволить кожній людині упевнитися в тому, що всі необхідні щеплення зроблені.