• 18.05.2024

Як захиститися від кору та краснухи?

Кві 25, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з World Health Organization Ukraine надає інформацію

Симптоми:
Першими ознаками кору і краснухи є підвищення температури тіла, за кілька днів після якого з’являється висип.
Людина, яка хворіє на кір, відчуває втому, може втрачати апетит, а також мати інші симптоми, подібні до симптомів респіраторних інфекцій, таких як кашель, нежить та кон'юнктивіт.
У людини із краснухою може спостерігатись збільшення лімфатичних вузлів та біль у суглобах.
Обидва захворювання, особливо кір, можуть призводити до серйозних наслідків, у тому числі з ураженням легень (пневмонія) та головного мозку (енцефаліт). Краснуха у вагітних може призвести до розвитку синдрому вродженої краснухи у новонароджених і спричинити катаракту, глухоту, вроджені вади серця та порушення інтелектуального розвитку.
Захист:
Єдиним надійним способом профілактики кору та краснухи є вакцинація.
В Україні вакцинацію дітей для профілактики кору, паротиту та краснухи здійснюють двічі у віці 12 місяців та 6 років комбінованою вакциною КПК.
Для повного захисту від цих захворювань необхідно отримати дві дози вакцини. Якщо ваша дитина не отримала дві дози, їх можна отримати з інтервалом в 1 місяць для забезпечення повного захисту.
Дорослим, якщо вони пропустили щеплення від кору в дитинстві, варто мати щонайменше одну дозу вакцини проти кору та краснухи для захисту.