• 18.05.2024

Як отримати медичну допомогу при туберкульозі під час війни?

Кві 26, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Національною службою здоров'я України надає інформацію

Як отримати медичну допомогу при туберкульозі під час війни?

Під час оголошення тривоги та бойових дій українці змушені ховатися у підвалах та бомбосховищах. Сирість, відсутність сонячного проміння та велика кількість людей – послаблюють імунітет і підвищують ризики захворіти туберкульозом.

Попри війну українці можуть отримати безоплатну медичну допомогу при туберкульозі в будь-якому закладі, якій продовжує працювати. Пацієнт може розраховувати на діагностику та стаціонарне лікування, а також отримати спеціальний курс ліків для терапії в домашніх умовах.

Якщо вас турбує тривалий кашель понад два тижні, у мокротинні є сліди крові, біль у грудях, втрата апетиту та ваги, постійна втома — зверніться до лікаря-фтизіатра. Направлення не потрібне.

Якщо ви переїхали в більш безпечне місце і маєте продовжити лікування від туберкульозу у стаціонарі, то зверніться до найближчого фтизіатричного центру — там вам нададуть потрібний догляд і лікування.

Де знайти працюючий протитуберкульозний заклад та фтизіатра?

Адресу та контакти найближчих медзакладів надасть оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Деталі про роботу контакт-центру читайте тут: https://bit.ly/3LFPycn.

Перелік працюючих закладів також зібрав Центр громадського здоров’я України: https://bit.ly/3k24OnP.

Щоб продовжити лікування від туберкульозу у домашніх умовах під наглядом спеціаліста первинки – потрібно зв’язатися з вашим лікарем. Якщо з лікарем є зв’язок, то запитайте, як тепер отримувати допомогу. Якщо контакт втрачений або ви переїхали у безпечніше місце – знайдіть нового сімейного лікаря, який допоможе відновити терапію та буде супроводжувати ваше лікування. Детальніше, як отримати допомогу сімейного лікаря, терапевта, педіатра у воєнний час тут: https://bit.ly/38SreWp.

Нагадуємо, що медична допомога пацієнтам з туберкульозом в Україні безоплатна. Всі заклади первинної ланки, які підписали договір з НСЗУ на пакет послуг «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», надають такі безоплатні послуги:

контрольоване лікування, моніторинг, нагляд, психосоціальна підтримка;

динамічне спостереження за станом пацієнта;

організація забору біологічного матеріалу для подальшого дослідження в регіональному фтизіопульмонологічному центрі;

визначення спільно з пацієнтом моделі лікування на підставі рекомендації лікаря- фтизіатра та лікарів інших спеціальностей у разі супутніх патологій;

організація та забезпечення та зберігання протитуберкульозних препаратів. Їх сімейні лікарі отримуватимуть від фтизіопульмонологічних центрів.

Бережіть себе та продовжуйте піклуватися про власне здоров’я!