• 18.05.2024

27 квітня – День нюху

Кві 27, 2022

Цей день був заснований у 1988 році шотландцем Джорджем Доддом – ученим-ароматистом, парфумером, ароматерапевтом, експертом із запахів.

Засновник свята вважає, що нюх можна і потрібно тренувати. Тому в 1970-х роках він працював над розробкою навчальних комплектів для сліпих дітей з метою хоча б часткової компенсації втраченого зору.

На розлади нюхової функції страждає приблизно 19% населення світу старше 20 років та 25% старше 50 років. Закономірною вважається втрата нюху з віком. Кожна 8 людина у віці з 53 до 91 року страждає на втрату нюху.

Всі ми з дитинства знаємо, що потрібно берегти зір та слух, розуміємо, наскільки складне життя тих, хто не має можливості бачити і чути.

А ось про роль нюху в повсякденному житті мало хто замислюється.Тим часом, людина здатна сприймати більш 10 тисяч запахів. Нюх інформує про властивості вдихуваного повітря, допомагає травленню, сприяє виділенню слини і травних соків, таким чином зберігаючи здоров’я.

Вміння відчувати аромати надзвичайно важливо для людини. Лише уявіть, що ми не відчули запах диму або зіпсованих продуктів – це попереджає нас про потенційну небезпеку та може загрожувати нашому життю.

Загалом, життя без запахів не краще, ніж життя без світла і звуків.

Нюх допомагає людині орієнтуватися у просторі, стимулювати смакові рецептори, та навіть визначати, чи існує у нас фізичне тяжіння до іншої людини чи ні. Разом з цим, це найменш вивчена фізіологічна функція людського організму.

У випадку з COVID-19, погіршення відчуття запахів (аносмія) зустрічається на перших етапах хвороби найбільш часто та є головним неврологічним симптомом. Тому якнайшвидше потрібно звернутись до лікаря отоларинголога чи невролога.

Відмінною рисою від інших вірусних хвороб є те, що втрата нюху через COVID-19 є раптовою, і трапляється навіть коли людина не має нежиті. Також, втрата нюху може бути єдиним симптомом хвороби.

Хороша новина — нюхові нейрони здатні до регенерації, і більшість людей менше, ніж за 4 тижні повністю відновлюють цю функцію. Погана новина полягає в тому, що не кожна людина після хвороби може відновити нюх повноцінно. Для когось відновлення нюху може зайняти навіть рік чи більше.

Найчастішими причинами втрати нюху та діагнози, що супроводжуються порушенням нюхової функції (за версією дослідників Пенсільванського університету 2002 року):

  • з боку носової порожнини та приносових пазух – риносинусит, поліпи носової порожнини, синехії нюхової ділянки, сторонні тіла;
  • з боку верхніх дихальних органів – бактеріальні та вірусні інфекційні захворювання;
  • з боку нервової системи – гостре порушення мозкового кровообігу, хвороба Альцгеймера, Паркінсона, травми голови, параліч Белла;
  • з боку ендокринної системи – цукровий діабет, гіпотиреоз.

Нагадуємо, що в разі погіршення відчуття запахів слід відвідати лікаря – отоларинголога чи невролога.