• 05.05.2024

9 травня – Всесвітній день меланоми

Тра 9, 2022

Меланома – злоякісне новоутворення шкіри, яке відрізняється стрімким прогресуванням та протягом першого року після встановлення діагнозу може призвести до смерті. Вона розвивається з пігментних клітин – меланоцитів, які, внаслідок порушень структури ДНК, починають безконтрольно розмножуватися з раннім гематогенним та лімфогенним метастазуванням. На жаль, статистика свідчить, що злоякісні новоутворення шкіри на сьогодні є найбільш поширеним  видом онкології в Україні. І важливо, щоб людина, при виявленні у себе на тілі перших небезпечних ознак, якомога раніше звернулася за консультацією до фахівця, бо від цього залежить прогноз лікування та одужання.

За статистикою ВООЗ щороку у світі реєструють 48 тисяч смертей від меланоми. Щорічно в Україні діагностують майже 3 тисячі нових випадків, причому третину новоутворень виявляють у ході проведених  масових оглядів. Захворюваність меланомою швидко росте протягом останніх десятиліть і складає 2,5 – 10% від усіх нововиявлених пухлин шкіри. Меланома – одна з найзлоякісніших пухлин шкіри, яка протягом першого року після встановлення діагнозу може призвести до смерті. Тому дуже важливо, саме на ранній стадії діагностувати меланому, бо саме від своєчасної діагностики залежить подальше лікування та життя пацієнта.

Серед факторів ризику меланоми:

  • біла шкіра, світлі очі та волосся, рожеві веснянки;
  • наявність в анамнезі сонячних опіків;
  • надмірний вплив ультрафіолетового випромінювання;
  • якщо у вас чи ваших родичів раніше була меланома;
  • невуси (родимки).

Для попередження розвитку меланоми потрібно:

  • уникати сонячних опіків, не зловживати сонячною засмагою та соляріями;
  • при перебуванні на сонці користуватися сонцезахисними окулярами, парасольками, капелюхами з широкими полями та сонцезахисними кремами:
  • уникати травмування шкіри в ділянці родимок, контакту шкіри в ділянці родимок із хімічними подразниками;
  • необхідно регулярно оглядати шкіру та своєчасно звертатися до лікаря при будь-яких змінах.

Існує спеціальний алгоритм первинної самодіагностики родимок АКОРД, для своєчасного виявлення небезпечних ознак, в якому кожна літера має своє значення:
А – асиметрія (коли умовна вісь ділить родимку на дві нерівні половинки);
К – край (коли він стає нерівним, рваним, з зазубринками);
О – окрас (поява змін в кольорі, вкраплень темнішого або світлішого забарвлення);
Р – розмір (збільшення родимки в ширину або в висоту);
Д – динаміка (поява кірочок, тріщинок, кровоточивості, випадіння волосків).

Виявлення і лікування меланоми на ранній стадії сприяє  одужанню в 100% випадків, другої – 80%, третьої – 30%, четвертої – лише 5-8%. Тому радимо проходити обстеження і робити це щороку. Будьте уважні до свого здоров’я!