• 06.05.2024

Безоплатне лікування для онкохворих пацієнтів

Тра 13, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Національною службою здоров'я України надає інформацію

У час війни Програма медичних гарантій продовжує працювати, тож пацієнти з онкологією можуть і надалі отримувати лікування, яке гарантує держава безоплатно.

Програма медичних гарантій покриває усі найважливіші види медичної допомоги для пацієнтів з онкологією на кожному етапі лікування. Зокрема це діагностика, хіміотерапевтичне та радіологічне лікування та супровід у амбулаторних або стаціонарних умовах, хірургія, реабілітація та паліативна допомога. Також пацієнти можуть отримати дороговартісні ліки, які закуповує держава.

Щоб отримати медичну допомогу безоплатно, пацієнту потрібне направлення лікаря. Якщо у пацієнта є встановлений діагноз, до свого лікуючого лікаря він звертається без направлення. Пацієнт може обирати заклад, де отримувати послуг, незалежно від реєстрації чи фактичного перебування. Знайти потрібний заклад для лікування допоможуть оператори контакт-центру НСЗУ 16-77.

Безоплатні послуги, які може отримати пацієнт:

Діагностика

Пацієнт з підозрою на онкологію має право на безоплатну діагностику. Йдеться про лабораторні аналізи (аналіз крові, спинномозкової рідини тощо) та інструментальні дослідження в амбулаторних і стаціонарних умовах. Інструментальні дослідження включають МРТ і КТ, в тому числі з внутрішньовенним контрастуванням. А також - УЗД, рентген-дослідження, ендоскопічні дослідження сцинтиграфію та ін. Всі ці послуги безоплатні за направленням лікаря. Отримати їх можна в спеціалізованих онкозакладах, або у багатопрофільних клінічних лікарнях. Адреси закладів можна дізнатися за номером контакт центру НСЗУ 16-77.

Ефективно виявити онкологію на ранніх етапах допомагають 6 пріоритетних досліджень. Це мамографія, цистоскопія, гістероскопія, бронхоскопія, колоноскопія та гастроскопія.

Їх проводять амбулаторно і вони також безоплатні для пацієнта за направленням. Проходити ці обстеження регулярно рекомендують пацієнтам після 40 (мамографія, колоноскопія) та 50 років (всі інші).

Хіміотерапія при всіх видах онкології

Пацієнт з підтвердженим діагнозом злоякісного новоутворення має право на безоплатне лікування та супровід у амбулаторних або стаціонарних умовах. Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження (наприклад, МРТ і КТ, в тому числі з внутрішньовенним контрастуванням. А також ліки, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення.

Медзаклади також мають забезпечити пацієнту всі медичні вироби, витраті матеріалів та лікарські засоби, необхідні для надання послуг.

Радіологічне лікування усіх видів онкології

Пацієнт з підтвердженим діагнозом злоякісного новоутворення має право на безоплатне лікування та супровід у амбулаторних або стаціонарних умовах. Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження (наприклад, МРТ і КТ, в тому числі з внутрішньовенним контрастуванням), проведення променевої терапії. А також супровідну медикаментозну терапію, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення, забезпечення медичними виробами для проведення радіотерапії та витратними матеріалами.

Якщо у медзакладі є лінійний прискорювач, гамма-ніж або кібер-ніж, проведення променевої терапії на цьому обладнанні також безоплатне.

Лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань

Пацієнати з цими захворюваннями мають право на безоплатну діагностику, лікування та супровід в амбулаторних або стаціонарних умовах. Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження (наприклад, МРТ і КТ, в тому числі з внутрішньовенним контрастуванням). А також лікування методом еферентної терапії або із застосуванням аферезу клітин крові, трансфузійна підтримка, інтенсивна терапія, киснева підтримка, знеболення.

Хірургія

Хірургічні операції із знеболенням на всіх етапах діагностики та лікування, анестезія, необхідні лабораторні та інструментальні дослідження, а також післяопераційне відновлення входить у безоплатний перелік послуг.

Ліки

Важливо знати, що пацієнти з онкологією можуть отримати у медичному закладі дороговартісні препарати, які закуповує держава. Перелік ліків https://cutt.ly/fHwx7PR

Перевірити їх наявність у закладі можна за допомогою сервісу Є-ліки https://eliky.in.ua/

Перелік наявних ліків медзаклади мають публікувати на своїх сайтах та інформаційних стендах в приміщенні лікарні.

Відповідають за розподіл ліків у регіонах обласні департаменти охорони здоров’я. Тож вони можуть надати інформацію про те, чи наявні ліки та в яких закладах.

Окрім специфічних дороговартісних препаратів, пацієнти у стаціонарі забезпечуються безоплатними ліками, що включені до Національного переліку. Це базовий перелік основних лікарських засобів. Перевірити, чи входять призначені препарати до Нацпереліку можна на сайті або у мобільному додатку “Ліки Контроль”. Інформацію про наявність цих ліків медзаклади також мають періодично оновлювати на своїх сайтах та на стендах у приміщенні лікарні.

Інші медичні послуги

Коли пацієнт з онкологією досягає ремісії, його супровід також безоплатний за Програмою медичних гарантій.

Якщо пацієнт потребує паліативної допомоги, він може отримати її за пакетом стаціонарної або мобільної паліативної допомоги за направленням лікаря.

Попри війну більшість онкоцентрів країни працюють у штатному режимі. Зокрема, проводять хіміо- та радіотерапію, а також ургентні і планові операції.

Актуальна інформація про роботу онкоцентрів по всій країні та контактні телефони для пацієнтів розміщені за посиланням https://cutt.ly/7AmNFjF

Детально про увесь перелік безоплатних послуг читайте на сайті НСЗУ.