• 17.05.2024

Міжнародний день захисту дітей

Чер 1, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України інформує

У Міжнародний день захисту дітей важливо пам'ятати про ті умови та фактори, що забезпечують їхню безпеку.

Війна вплинула на наше життя дуже сильно. Крім постійного стресу, проблем зі здоров’ям, значно знизилося почуття безпеки. Особливо це стосується дітей. Регіони, які були під окупацією росії або в яких відбувалися бої, часто потребують розмінування. Тому бути дитиною, з природною цікавістю й бажанням гратися, шукати та досліджувати, тепер ризиковано в середовищі забрудненому вибухонебезпечними предметами.

Міна — це пристрій, який вибухає і призначений для вбивства або поранення людей, які торкнулися його, або підірвали. Протипіхотні міни особливо впливають на здоров’я та добробут малечі. Вони спеціально розроблені для того, щоби вибухати, коли на них наступають, підіймають, натягують на розтяжку або якимось іншим чином чіпають.

Міни-метелики та касетні бомби можуть цікавити багатьох маленьких дітей, яким хочеться до всього торкатися та пізнавати цей світ. Дуже важливо, щоби діти, які живуть у громадах, постраждалих від війни, отримували інформацію про ризик мін та інших боєприпасів, що могли не розірватися.

Що робити дитині, якщо вона побачила міну чи зайшла на територію, яка є ймовірно замінованою?

Залишатися на місці, не ходити, не рухатися, а чекати на допомогу.

Крикнути іншим, щоби повідомити, що він чи вона перебуває в небезпечній зоні.

Не дозволяти нікому поспішати до неї або до нього — це ризик для інших.

Попросити про допомогу в того, хто може його чи її врятувати. Але не намагатися рухатися й не кликати на допомогу іншу дитину.

При поверненні на безпечний шлях, варто попросити когось поставити позначку або попереджувальний знак.

Переконатися, що лідери громади та влада, чи відповідні служби поінформовані про заміновану ділянку.

Діти перебувають у небезпеці через відсутність знань про безпеку. Вони часто можуть доглядати худобу в полі, збирати дрова чи воду в тих районах, де є замінування. Громада, батьки та оточення дитини мають говорити про безпеку та навчати малечу як правильно себе поводити на території, де ймовірно було замінування.

Ці знання рятують життя!