• 17.05.2024

3 ТРАВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЛЮДЕЙ З ДЕФОРМАЦІЄЮ СТОПИ

Чер 3, 2022

Деформація стопи (або клишоногість) - це вроджений дефект, який може вражати одну або обидві стопи. Раннє лікування, як правило, допомагає його виправити.

Якщо у вашої дитини деформація стопи, одна або обидві ступні будуть спрямовані вниз і всередину, а підошва обернена назад.

Розділяють клишоногість вроджену і набуту, внутрішню і зовнішню. У хлопчиків вроджена клишоногість зустрічається у 2 рази частіше. Набута клишоногість частіше розвивається після поліомієліту, іноді — після неправильного накладання пов'язок при переломах та вивихах.

Вроджені деформації стоп – це клишоногість, плоска, плоско-вальгусна та порожниста стопа, проте найчастіше спостерігається плоска стопа (плоскостопість). Слабкі зв’язки та м’язи стопи, при плоскостопості, без ортопедичної корекції можуть призвести до прогресування больового синдрому, а також до проблем в області коліна, спини або міжхребцевих дисків.

Набуті деформації стоп розвиваються з часом, найчастіше через постійне перевантаження переднього відділу стопи, а іноді внаслідок травми.

Профілактика деформації стоп в дитинстві завжди краще, ніж хірургічна корекція. Ходьба босоніж і вправи для стоп – є основою для зміцнення м’язів і збільшення рухливості в суглобах стопи.

Вибір правильного взуття також надзвичайно важливо. Замале взуття може викликати деформацію з наслідками на все життя, слід віддавати перевагу легкому та з гнучкою підошвою.

Клишоногість не викликає болю у немовлят, але якщо її не лікувати, вона може стати болючою і ускладнити ходьбу в міру дорослішання.

 Діагностування деформації стопи

Деформація стопи зазвичай діагностується після народження дитини, хоча вона може бути помічена в період вагітності під час рутинного ультразвукового сканування, що проводиться між 18 та 21 тижнем.

Клишоногість не можна вилікувати до народження, але якщо помітити проблему під час вагітності, можна поговорити з лікарями та дізнатися, чого очікувати після народження дитини.

Лікування деформації стопи

Лікування клишоногості зазвичай починається через тиждень-два після народження вашої дитини.

Техніка, відома як метод Понсеті, є основним засобом лікування деформації стопи в наш час.

Майже всі діти, які лікуються методом Понсеті, матимуть нормальні на вигляд ступні, що не викликатимуть болю.

Більшість навчаються ходити в нормальному для цього віці і зможуть насолоджуватися фізичними вправами, включаючи спорт, коли стануть старшими

Однак, слід пам’ятати, що профілактикою деформації стопи – є використання ортопедичних устілок, корекція ваги та вправи для стоп».

Будьте здорові!