• 17.05.2024

Криптоспоридіоз та його профілактика

Чер 3, 2022

Криптоспоридіоз - паразитарна інфекція, що викликається найпростішими роду криптоспоридіум, та протікає з ураженням слизових оболонок травної системи, що супроводжується діареєю. У людей з нормальним імунітетом захворювання завершується самовилікуванням, в той час як у пацієнтів з імунодефіцитом розвиваються профузна діарея, зневоднення, втрата маси тіла.

Інфекції шлунково-кишкового тракту, викликані кріптоспоридіямі, реєструються у всіх вікових групах і на всіх континентах, за винятком Антарктиди. Діти, особливо віком до 2 років, більше схильні до захворювання, ніж дорослі.

Інфікування людей відбувається при потраплянні ооцист, що може бути при  безпосередньому контакті з інфікованою людиною або тваринами, а також з об'єктами навколишнього середовища (частіше з водою).

Спектр клінічних проявів криптоспоридіозу досить широкий, що залежить від імунного статусу людини. Основним і найбільш типовим клінічним проявом захворювання як у хворих з нормальною імунною системою, так і з імунодефіцитними станами є профузна водяниста діарея.

Важливість клітинного імунітету переконливо демонструється тим, що у хворих на СНІД кріптоспоридіоз протікає важче і часто переходить у хронічну форму, чого майже ніколи не спостерігається у людей із здоровою імунною системою.

Діарея розвивається, як правило, гостро, триває від декількох днів до 2-х тижнів, після чого завжди проходить самостійно. На противагу у хворих на СНІД, діарея розвивається поступово (в середньому 3-6 л на добу, рідше - до 20 л на добу), може тривати кілька місяців і часто становить загрозу для життя  - зневоднення. Вкрай рідко при криптоспоридіозі відзначаються субфебрильне підвищення температури тіла, головний біль, слабкість.

Респіраторне інфікування супроводжується кашлем, утрудненням дихання і задухою, захриплістю голосу. При цьому у хворих не обов'язково виникає ураження кишківника. Криптоспоридіоз жовчовивідних шляхів може характеризуватися лихоманкою, болем у правому підребер'ї, жовтяницею, нудотою, блюванням і діареєю.

Криптоспоридії паразитують у ссавців - мишей, щурів, телят, ягнят, козлят, поросят, та у птахів - це свідчить про широку специфічність збудника.

Профілактика:

- дотримуватися звичайних гігієнічних заходів: миття рук після контакту з грунтом та тваринами, ретельне миття та проведення термічної обробки зелені, овочів та фруктів з метою недопущення попадання збудника в організм людини;

- не споживати сиру воду та молоко; рекомендується перед вживанням води здійснювати її термічну обробку, ооцисти криптоспоридий гинуть при нагріванні до 70-80 ° протягом хвилини;

- відмовитися від купання у забруднених водоймах;

- не займатися самолікуванням;

- проводити дезінсекцію та дератизацію приміщень, що запобігатиме механічному перенесенню і поширенню ооцист комахами і гризунами.