• 17.05.2024

4 червня – Всесвітній день боротьби з карієсом

Чер 4, 2022

Сьогодні, 4 червня, відзначається Всесвітній день боротьби з карієсом. Цей день був заснований  у 2013 році з ініціативи стоматологів і покликаний звернути увагу людей на проблему стану зубів.

Карієс – одне із найпоширеніших захворювань ротової порожнини.

Головна причина його виникнення – бактерії, які розмножуються в умовах недостатньої гігієни і накопичення зубного нальоту. Патогенні мікроорганізми виділяють кислоти, які розчиняють мінеральні компоненти тканин зуба.

Чинники, які сприяють виникненню карієсу:

– незадовільний гігієнічний стан порожнини рота;

– вживання в їжу великої кількості вуглеводів, солодких та газованих напоїв;

– недостатнє слиновиділення;

– слабкий імунітет організму.

Починається захворювання з майже непомітної плями на зубі, яка не викликає ніяких неприємних відчуттів. Якщо на цій стадії вчасно не виявити і не полікувати карієс, він переростає в дефект емалі, а надалі – порожнину в межах дентину.

Ускладнень від карієсу теж існує немало: пульпіт (запалення зубного нерва), періодонтит (запалення зв‘язки навколо зуба), періостит (запалення окістя), втрата зуба, гнійно-запальні захворювання щелепно-лицевої ділянки.

Тому лікарі-стоматологи радять дотримуватися заходів з профілактики карієсу:

– Дотримання індивідуальної гігієни порожнини рота:

  • чищення зубів 2 рази на день не менше 3 хвилин;
  • використання додаткових засобів гігієни (зубна нитка, флос, йоршики, іригатор порожнини рота);
  • очищення рота після кожного вживання їжі;
  • очищення язика;
  • заміна зубної щітки кожних 3 місяці;
  • використання якісних зубних паст з фтором.

– Збалансоване харчування: вживати менше солодощів, а більше твердих овочів та фруктів.

– Підтримувати водний баланс організму.

– Професійна гігієна ротової порожнини та огляд лікаря-стоматолога раз у пів року.

Не забувайте, що діткам потрібно дотримуватись гігієни від прорізування першого зуба. Щітка і паста – відповідно до віку. Батьки повинні чистити зуби дитині до моменту, поки вона не навчиться сама користуватись зубною щіткою, і контролювати якість очищення зубних відкладень. А на профілактичному огляду лікар-стоматолог детальніше розкаже про фторування та герметизацію фісур.

Тож, аби зменшити ризики для себе не забувайте якісно чистити зуби двічі на день, користуватися зубною ниткою та вживати якомога менше цукру та інших шкідливих для зубів продуктів. Пам’ятайте, що карієс на початкових стадіях практично не видно і виявити його може тільки стоматолог, тому принаймні двічі на рік відвідуйте свого лікаря, навіть якщо ваші зуби виглядають здоровими.