• 17.05.2024

ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ СЕРЦЕВОГО РИТМУ

Чер 7, 2022

З вівторка першого повного тижня червня проводиться Всесвітній тиждень серцевого ритму. Його мета – сприяти поліпшенню діагностики, лікування і якості життя тих, хто страждає на аритмії.

Аритмія–це патологічна зміна ритмута/або частоти серцевих скорочень. Існує декілька видів аритмій. Основними формами є: прискорення скорочень серця (тахікардія), їх сповільнення (брадикардія), напади серцебиття (пароксизмальна тахікардія) тощо.

Устані спокою середній показник для дорослої людини становить близько 70 ударів за хвилину для чоловіків і 75 ударів за хвилину для жінок. Частота серцевих скорочень у дітей залежить від віку, чим молодша дитина, тим вище у неї пульс.

Перебіг деяких аритмій може бути непомітним для хворого, інші – супроводжуються неприємним відчуттям «перебоїв», запамороченням, втратою свідомості. Проблеми з серцебиттям зуcтрічаються досить часто. Крім того, порушення серцевого ритму є одним з найбільш поширених патологічних станів серцево-судинної системи. Так, за приблизними підрахунками, тільки в Україні людей з діагнозом “миготлива аритмія” нараховується близько 1,5 мільйона.

Треба також зазначити, що серцево-судинні захворювання є однією з головних причин смерті в світі — щорічно вони забирають понад 17 мільйонів людських життів.

Традиційно впродовж 7 днів кардіологи всього світу розповідають пацієнтам про важливість перевірки пульсу, яка може зменшити кількість раптових випадків смерті від зупинки серця та випадків діагностування фібриляції передсердь.

Врятувати жття і попередити захворювання досить просто — треба виділити всього 60 секунд, щоб перевірити пульс.Найбільш легко це можна зробити завдяки приладу – пульсоксиметру, або ви можете помістити 3 пальці на зап’ясті протилежної руки та відчути пульсацію радіальної артерії. Якщо ваш пульс у спокої більше 100, або менше 50 за хвилину – це привід звернутися до сімейного лікаря для виключення захворювань серця .

Ризики виникнення аритмії можна знизити завдяки здоровому способу життя (зокрема, помірній фізичній активності, дотриманню режиму дня, відмові від шкідливих звичок), нормалізації ваги (ожиріння збільшує ймовірність появи аритмії), контролю за станом свого здоров’я разом зі своїм сімейним лікарем.

Час обирати  здоров'я!