• 26.04.2024

Замiсна пiдтримувальна терапiя в Українi

Чер 28, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України інформує

? Замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) в Україні впроваджується з 2006 року. І з кожним роком мережа закладів охорони здоров’я, де пацієнти з опіоїдною залежністю можуть отримати лікування, збільшується, покращується доступ до цього специфічного виду медичної допомоги.

☝️ В Україні для ЗПТ використовуються виключно препарати з доведеною ефективністю: метадон та бупренорфін.

З 2017 року препарати для ЗПТ в Україні закуповуються коштом Державного бюджету. Усі заклади охорони здоров’я, які виявляють таке бажання, — можуть впроваджувати ЗПТ.

? У 2020 році було внесено революційні зміни до наказу МОЗ України №200 (https://bit.ly/3xUUViD), який дозволяє впровадження ЗПТ у Центрі охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби. Зараз цей напрям активно розвивається.

А наказ МОЗ України №2555 (https://bit.ly/3OE1Bs7) затвердив Стандарти медичної допомоги особам з розладами психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів. Вони ґрунтуються на найкращих доказових практиках і міжнародних стандартах лікування.

#CareInCrises #WorldDrugDay

? У 2020 році НСЗУ Національна служба здоров’я України включила до Програми медичних гарантій і «Лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів з використанням препаратів замісної підтримувальної терапії». Це означає, що ЗПТ визнана однією з пріоритетних медичних послуг. Наразі НСЗУ продовжує заохочувати заклади охорони здоров’я впроваджувати ЗПТ, відтак у 2022 році тариф підвищили до 6 784 грн/рік за лікування одного пацієнта.

? Наразі в більшості областей України мережа закладів, які впроваджують ЗПТ, досить розгалужена.

? Через широкомасштабне вторгнення рф, ЗПТ в Україні, як і вся сфера охорони здоров’я, перебуває в досить непростому становищі. Заклади зіткнулися з великою міграцією пацієнтів як всередині України, так і за її межі.

Проблеми з логістикою теж вносять свої корективи та змушують Центр громадського здоров’я, як національного координатора, діяти в стислі терміни, аби забезпечити безперервність лікування однієї з найбільш уразливих верств населення.

?Станом на 1 червня 2022 року лише в комунальних закладах охорони здоров’я лікується 18 538 пацієнтів, з них 5 926 — ВІЛ-інфіковані і 96% з них отримують антиретровірусну терапію.

Для пошуку лікування для пацієнтів ЗПТ ЦГЗ розробив чат-бот ? https://t.me/zpt_poruch_bot

Ситуаційні звіти про доступ до програм ЗПТ в Україні в умовах війни ? https://bit.ly/3MR6vkZ

565 Переглядів