• 26.04.2024

Мешканці міста Кропивницького, захистіть себе від дифтерії!

Кві 23, 2018

Дифтерія – небезпечне інфекційне захворювання. Збудником дифтерії є мікроб – дифтерійна паличка, що має здатність виробляти в організмі людини дуже сильну отруту – дифтерійний токсин. Проникаючи в кров, він викликає загальне отруєння організму і порушення діяльності серця, нервової системи, нирок.

Джерелом інфекції є хвора людина та “здорові бактеріоносії”, тобто люди в організмі яких є збудник інфекції, але зараження не супроводжується захворюванням поки не виникають різні провокуючі стани (простудні захворювання, ГРВІ, тощо).

Дифтерія розповсюджується:

  • через повітря при кашлі, чханні, розмові;

– через побутові предмети (посуд, носові хустинки, рушники, білизну, іграшки, книги).

Дифтерійний мікроб викликає запалення тих ділянок слизових оболонок, куди збудник проникає. Тому діагностують дифтерію зіва, носа, гортані.

При дифтерії відбувається ураження верхніх дихальних шляхів, з появою набряку та нальоту у вигляді плівки сірого кольору, що може перекрити дихальні шляхи і призвести до смерті.

На початковому етапі дифтерія схожа з багатьма захворюваннями, насамперед ангінами. В лікувально-профілактичних закладах хворим ангіною призначають бактеріологічні обстеження, з метою виявлення збудника дифтерії та призначення специфічного лікування.

Хворіють на дифтерію як діти, так і дорослі, які не мають щеплень або не одержали повну їх кількість. В основному серед нещеплених і шукає свою жертву збудник дифтерії.

Основним засобом попередження дифтерії є профілактичні щеплення. Вони забезпечують стійкий імунітет і будуть ефективним в тому випадку, коли здійснені своєчасно і в повному обсязі.

Згідно з Календарем профілактичних щеплень планова вакцинація дітей проти дифтерії проводиться відповідно до схеми: триразово у віці 2, 4, 6 місяців; перша ревакцинація проводиться у 18 місяців, друга – у 6 років, третя – у 16 років. Дорослим необхідно отримувати ревакцинацію кожні 10 років.

Щеплення дітей проводиться в дитячій міській поліклініці та дитячих амбулаторіях міста, дорослих – в амбулаторіях загальної практики сімейної медицини по місцю проживання. В щеплювальних кабінетах лікувально-профілактичних закладів міста запас вакцини проти дифтерії достатній: АКДП-вакцини для дітей молодшого віку – більше 7500 доз, АДП анатоксину для ревакцинації дітей у 6 років – 3400 доз, АДП-м анатоксину для дорослих – 5000 доз.

В день проведення щеплень дітей та дорослих обов’язково має оглянути лікар, а після щеплення треба уникати фізичних навантажень, емоційних стресів, а також спілкування з інфекційними хворими.

  Своєчасно отримуйте профілактичні щеплення і це захистіть Вас і Ваших дітей від такої небезпечної інфекції як дифтерія.

 

Завідувач ВОЕД КММВ

ДУ «КОЛЦ МОЗ України»                                               Н.Г. Дьяченко

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

569 Переглядів