• 17.05.2024

Правець – небезпечне захворювання

Лип 5, 2022

Правець (Стовбняк) - важка інфекційна хвороба з високою летальністю, що виникає при інфікуванні будь-яких ран.

В Україні випадки захворювання на правець реєструвались відповідно: у 2019 р. – 15 випадків, 2020 р. – 12 випадків, 2021р. – 7 випадків.

В поточному році в Україні зареєстровано 4 випадки захворювання на правець (Житомирська-1, Хмельницька-2, Львівська-1). В Львівський області випадок виник  у чоловіка внаслідок травми ноги під час будівельних робіт.

У Кіровоградській області останній випадок захворювання на правець зареєстрований у 2013 році у 49-річного мешканця Онуфріївського району, с. Омельник, який закінчився летально. Летальність при цьому захворюванні вище 40%.

Зараження правцем виникає при забруднені збудником  будь-яких травм  з пошкодженням шкірних покривів та слизових оболонок. Захворювання  також може виникнути внаслідок опіків та укусів тваринами. Інкубаційний період (скритий) - від 3  до 30 днів(інколи- 90 днів). Перші симптоми правця: біль в горлі, особливо при ковтанні, неспроможність відкрити рот (тризм), дивна (сардонічна) посмішка. В подальшому клінічний перебіг хвороби характеризується судомами, під час яких не рідко може  припинитися дихання та робота серця.

Основним та найефективнішим методом попередження правця є активна імунізація.

Планові щеплення проти правця проводиться дітям з 2-х місячного віку. Повний курс первинної імунізації передбачає вакцинацію, що включає 3 щеплення з інтервалом в 2 місяці АКДП-вакциною. Першу ревакцинацію АКДП-вакциною проводять в  18 місяців, в  подальшому здійснюється ревакцинація АДП  та АДП-М анатоксинами в 6 та 16 років. Для надійного імунітету доросле населення повинно отримувати щеплення 1 раз на 10 років.

В період воєнного стану надзвичайно актуальними постають питання збереження здоров’я військовослужбовців, як одного із чинників підвищення боєздатності військ та профілактики серед них інфекційних хвороб, у тому числі правця. Водночас існує високий ризик і серед цивільного населення.

При травматичних ураженнях шкіряного покриву важливо своєчасно звернутися за медичною допомогою та провести екстрену профілактику правця, яка передбачає первинну хірургічну обробку рани з призначенням профілактичних щеплень для створення імунологічного захисту.

Екстрена профілактика правця показана при:

  • травмах з порушенням цілісності шкірних покривів та слизових оболонок;
  • опіках та відмороженнях (термічних, хімічних, радіаційних) ІІ-ІV ступеня;
  • проникних пошкодженнях шлунково-кишкового тракту;
  • пологах поза медичними закладами;
  • гангрені або некрозі тканин будь-якого стану, абсцесах;
  • укусах тваринами;

Для екстреної профілактики правця рекомендовано використовувати АДП-М- анатоксин за призначенням хірургічної служби або сімейного лікаря.

Профілактичні щеплення проти правця можна отримати в лікувально-профілактичному закладі за місцем проживання за призначенням сімейного лікаря.

Не нехтуйте вакцинацією! Прості речі рятують життя!