• 17.05.2024

День різнокольорових очей

Лип 12, 2022

12 липня щорічно відзначають незвичайне свято - День різнокольорових очей. Присвячений цей день такому фізичному явищу, як гетерохромія і людям, у яких це явище проявляється. Слово «гетерохромія» має грецьке коріння і буквально перекладається, як різний колір. Зазвичай цей термін застосовують до кольору райдужки очей, але гетерохромія характерна також для кольору шкіри або волосся. Цікаво, але серед людей з гетерохромією переважають жінки, хоча наукового пояснення цьому факту немає.

Згідно зі статистикою, тільки щасливий 1% населення володіє цією особливою пігментацією. Гетерохромія - це одне з найкрасивіших, приголомшливих і загадкових фізичних явищ, якими володіє людство. У цей день подаруйте своїм друзям з гетерохромією трохи додаткової любові і уваги.

Варто відзначити, що гетерохромія може спостерігатися як різниця в кольорі між очима, так і різний окрас однієї райдужки. Є багато речей, які можуть викликати гетерохромію, деякі з них є не чим іншим, як генетичною рисою, яка присутня з народження, інші викликані хворобою або травмою.

Залежно від забарвлення очей гетерохромію ділять на чотири види: повна гетерохромія (найпоширеніший тип, для якого характерне різне, але рівномірне забарвлення очей), часткова гетерохромія (в цьому випадку різні кольори присутні на одній райдужці), центральна гетерохромія (в цьому випадку спостерігається наявність різнозабарвлених кіл на райдужці, розташованих навколо зіниці) і металозна гетерохромія (особливий тип гетерохромії, характерний для людей, які займаються обробкою металів).

Колір наших очей залежить від кількості меланіну в райдужці. Коли пігменту дуже мало, очі матимуть світло-блакитне та синє забарвлення, коли його достатньо – зелене, а коли меланіну забагато, то очі будуть карими або темно-карими.

Кількість меланіну в очах визначають два гени в організмі. Коли в людини є різнокольорові очі, то, зрозуміло, що гени «працюють» лише в одному оці.

Зазвичай причиною виникнення такої особливості є генетична спадковість. Однак поштовхом до хвороби може стати щось інше:

  • Запалення в оці (якщо хворіти на туберкульоз, грип, рак)
  • Чужорідне тіло в оці (механічні травми ока)
  • Кровотеча (кров’яні маси можуть змінювати колір)
  • Синдром Ваарденбурга (це важка генетична хвороба, внаслідок якої забарвлення ока також може змінитися)
  • Побічні ефекти деяких препаратів
  • Синдром Фукса (запальні процеси в тканинах органів зору)

Якщо колір вашої райдужної оболонки різко змінився, то вам потрібно негайно звертатися до лікаря, адже лише він зможе з’ясувати причину таких перевтілень. Інша справа, коли ви генетично успадкували патологію, в такому випадку немає причин для хвилювання.

Безумовно і безперечно, що погляд людини з двома різнокольоровими очима приголомшливий! Це погляд, який не забувається. Він явно викликає заздрість, так як є люди, які часто купують кольорові контактні лінзи, щоб імітувати природний вигляд. Якщо ви один з небагатьох щасливчиків з різнокольоровими очима, знайдіть секунду, щоб оцінити це сьогодні і відсвяткувати!