• 17.05.2024

Лікування методом гемодіалізу в амбулаторних умовах

Лип 11, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Національною службою здоров'я України надає інформацію

Українці з хронічною хворобою нирок або нирковою недостатністю можуть отримувати лікування методом гемодіалізу в амбулаторних умовах. Це передбачено Програмою медичних гарантій-2022. Тобто послуга для пацієнта безоплатна, її медзакладу оплачує Національна служба здоров’я України.

Щоб почати лікування методом гемодіалізу амбулаторно потрібно направлення. Його виписує лікар-нефролог або лікар-нефролог дитячий після встановлення відповідного діагнозу.

За пакетом “Лікування пацієнтів методом гемодіалізу в амбулаторних умовах” в медичному закладі пацієнту повністю безоплатно забезпечуються:

Первинний огляд та подальше спостереження.

Контроль ефективності діалізного лікування.

Своєчасну діагностику, профілактику та лікування ускладнень із направленням до лікарів-спеціалістів інших профілів, при наявності показань.

Проведення процедури гемодіалізу.

Проведення необхідних лабораторних досліджень, а також за потребою або при погіршенні стану (біохімічний аналіз крові; загальний аналіз крові; визначення загального холестерину; визначення показників харчового статусу; визначення антитіл до ВІЛ, реакції Вассермана; визначення діалізної дози тощо).

Забезпечення лікарськими засобами з Національного переліку основних лікарських засобів, а також медичними виробами та розхідними матеріалами.

Повний перелік послуг можна прочитати за цим посиланням (15 “Лікування пацієнтів методом гемодіалізу в амбулаторних умовах”, файл “Специфікація”).

Де отримати послугу? Найближчий медзаклад, де проводиться лікування методом гемодіалізу може підказати лікар-нефролог, який виписав направлення. Або зателефонуйте до контактного центру НСЗУ за номером 16-77. Оператори підкажуть адреси та контакти медзакладів, до яких можна звернутися для отримання послуги.