• 14.05.2024

Профілактика вірусних гепатитів

Лип 15, 2022

14 липня 2022p. в бібліотеці ім. Д.Чижевського фахівець ДУ “Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України” лікар–епідеміолог вищої категорії Людмила Ігнатьєва провела лекцію на тему : «Профілактика вірусних гепатитів».

Під час лекції Людмила Миколаївна розповіла про захворюваність на вірусні гепатити та їх профілактику.

В Україні захворюваність на вірусні гепатити залишається проблемою і в умовах сучасності далекою від свого вирішення. В структурі інфекційної патології вірусні гепатити займають домінуюче місце як за рівнем захворюваності, так і за ступенем негативного впливу на здоров’я  населення. Серед багатьох збудників особливе місце належить вірусам гепатитів А,В і С

Відрізняє цих збудників одне від одного не лише будова і шляхи передачі, але й частота виникнення в подальшому хронічного ураження печінки, її цирозу і первинного раку. Вірусні гепатити В і С дають значно більший відсоток переходу в хронічну форму, ніж гепатит А. При гепатиті В- до 20%, при гепатиті С- до 80%. За даними ВООЗ 57% випадків цирозу печінки і 78% випадків первинного раку печінки  зумовлено хронічними вірусними гепатитами В або С.

В Кіровоградській області епідемічна ситуація  із захворюваності  на хронічні вірусні гепатити залишається нестабільною. В поточному році  зареєстровано 89 випадків захворювання із яких 68- ВГС та 21- ВГВ. Звертає на себе увагу спорадична захворюваність на гострі вірусні гепатити, всього зареєстровано 6 випадків, так як клінічний перебіг в гострій стадії захворювання майже безсимптомний.

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання з ураженням печінки, вважається типовою хворобою брудних рук. Інфікування можливе через потрапляння вірусу у питну воду, місця купання, харчові продукти, на руки, іграшки, жувальні гумки, білизну, тощо. Можливе перенесення вірусу і мухами.

Вірусні гепатити В та С - інфекційні захворювання з переважним ураженням печінки та тяжкими ускладненнями. Вони передаються через кров, слину, лімфу, вагінальні виділення, сперму, материнське молоко, сльози, піт та інші біологічні рідини і забруднені ними шприци та предмети побуту. Можливе зараження при проколюванні вух, татуюванні, які проводяться загальними інструментами.

Одним із ефективних профілактичних заходів є імунізація проти гепатиту В. Курс вакцинації складається із 3 щеплень дітям раннього віку:

перша доба життя в пологовому стаціонарі, в 3 та 6 місяців.

Лікар–епідеміолог Людмила Ігнатьєва звертає увагу, що за державною програмою профілактики лікування хронічних вірусних гепатитів В і С є безкоштовним. З метою своєчасного виявлення хворих на вірусні гепатити на початковій стадії безсимптомного клінічного перебігу проводяться безкоштовно двічі на рік Європейські тижні тестування. Разом з тим завжди є можливість за направленням сімейного лікаря обстежитись на маркери вірусних гепатитів та своєчасно розпочати лікування.