• 04.05.2024

Всесвітній день мозку

Лип 22, 2022

22 липня у світі відзначають День мозку. Попри усі наукові відкриття та прогрес медицини, мозок та деякі процеси його роботи, залишаються загадкою і по сьогодні. Мозок — це свого роду командний центр, який забезпечує роботу усіх інших органів. Людський мозок є головним органом нашої центральної нервової системи. Незважаючи на прогрес медицини та наукові відкриття у сфері вивчення головного мозку, дослідження нервової системи людини триває донині. Головний мозок і множинні аспекти, пов’язані з його роботою продовжують залишатися загадкою.
Людський мозок має досить скромну вагу. На його частку припадає лише близько 2% від маси тіла людини. Однак при цьому мозок залишається найбільшим споживачем енергії в нашому організмі. Мозок утилізує приблизно 100 грам глюкози на день. Це 20% від її загального добового вмісту в сироватці крові.

Структура мозку:

Мозок розділений поздовжньої борозною на дві півкулі, кожна з яких складається з шести окремих часток:

  • лобова — забезпечує мотивацію, планування, виконання мети і цілеспрямовану поведінку;
  • тім’яна бере участь у процесах розпізнавання і вилучення з пам’яті відомостей про форму предметів, їх текстуру і масу, а також відповідає за рахунок, письмо, розрізнення правого і лівого боків;
  • скронева частка важлива для слуху, сприйняття мови, зорової пам’яті, вербальної пам’яті та емоцій;
  • потилична займається зором та візуальними асоціаціями;
  • острівець інтегрує сенсорні і вегетативні імпульси, що надходять від внутрішніх органів і залучений в певних мовних функціях, а також тут здійснюється обробка больового і температурного сприйняття і, можливо, сприйняття смаку;
  • лімбічна містить у собі структури, які отримують вхідні дані з різних областей мозку і беруть участь в складних взаємопов’язаних програмах поведінки, наприклад, пам’ять, навчання, емоції.

Поява, наприклад новоутворень, призводить до певних порушень. Саме так раніше визначали, у якій частині мозку знаходиться проблема. І шукали її можна сказати навпомацки.

Зараз, завдяки МРТ, нейрохірурги бачать точну локалізацію проблеми, що і дозволяє проводити втручання з більшим успіхом. Щодня ми рухаємось вперед у пізнанні нашого мозку, але чи скоро ми дізнаємося про нього більше, невідомо.

Не чекайте критичного моменту, проходьте профілактичні огляди і вчасно звертайтеся за медичною допомогою.